4 минерала за по-красива и по-здрава коса

Желязо и селен помагат против косопад

29.07.2020 | 23:28 Редактор: Ралица Братанова
4 минерала за по-красива и по-здрава коса

Знаем, че за да бъде косата ни красива и здрава, тя се нуждае от ежедневни грижи. Те включват и това да ѝ осигурим необходимите витамини и минерали, тъй като растежът на косата е метаболитен процес, изискващ множество хранителни вещества, пише Az-jenata.bg.

Освен минерала мед, вижте още 4 за здрава и красива коса.

Желязо

Желязото е един от най-важните елементи за хемоглобина – червените кръвни клетки, които пренасят кислород в цялото тяло, включително и до клетки на космените фоликули. Недостигът на желязо е най-честата форма на хранителен дефицит. Той причинява анемия, която се характеризира с усещане за умора, бледа кожа, задух, чупливи нокти, студени крайници, косопад.

Цинк

Свързваме цинка с подсилване на имунитета в сезона на настинките и грипа, както и с благоприятните му ефекти върху мъжкото репродуктивно здраве. Цинкът е един от най-важните минерали, участващи в клетъчния метаболизъм, синтеза на протеини и общата имунна функция. Неговият недостиг може да доведе до косопад.

Селен

Може би най-мощният антиоксидант сред минералите. Тъй като тялото ни не го синтезира, хубаво е да си го осигурим чрез консумацията на определени храни, които го съдържат, като спанак, яйца, пилешко месо, орехи, бразилски орехи и други. Селенът е важен за нашия имунитет, здравето на очите и ставите. В комбинация с цинк, допринася за намаляване вредите от свободните радикали, хормоналния баланс и растежа на косата.

Магнезий

Минерал, който участва в над 250 биохимични реакции в човешкото тяло, включително и растежа на косата. Той е важен за нашия метаболизъм, спокоен сън, за нормалната мускулна функция, спомага за регулиране нивата на глюкоза в кръвта, осигурява ни енергия и други. Как да разберете дали не страдате от дефицит на минерала? Едни от най-честите признаци включват мускулни крампи, нервност, умора, сърцебиене, косопад и други.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК