Какво да правим, ако постоянно ни се спи по време на работа?

Физическата активност и приемът на питейна вода са от основно значение

18.07.2020 | 09:05 Редактор: Наталия Тотева
Какво да правим, ако постоянно ни се спи по време на работа?

Защо ни се спи по време на работа и как да се справим с това, разказва д-р Зухра Павлова - ендокринолог, кандидат на медицинските науки и изследовател в Московския държавен университет.

Ако човек по никакъв начин не може да се "разсъни" на работното си място, най-вероятно просто не спи достатъчно, за да почине качествено, смята д-р Павлова.

"Хъркането също може да допринесе за лишаването от сън. Заради него човек спи на паузи и не се наспива. Естествено, той ще дойде на работа сънлив, с ниско ниво на ефективност", добави лекарят.

При такива обстоятелства се нуждаем от стимулация през цялото време, като храна и различни напитки.

"Това са чай, кафе, за съжаление и още по-лошо – енергийни напитки. Това води до отслабване на работата на надбъбречните жлези – на тях и без това им е трудно, но още повече ги затрудняват стимулантите и студеният душ", казва Зухра Павлова.

Най-разумно е да се нормализира режима на сън. Но ако това не е постижимо, физическата активност и приемът на питейна вода биха помогнали.

"Най-ефективното и безобидно средство ще бъде физическата активност: разходка, кратко бягане, лицеви опори, клякания. За кратък период от време можете да стимулирате тялото, като увеличите нивата на кортизола и намалите стреса. Много помага чистата питейна вода", обясни специалистът.

Снимка: Pexels.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК