Работата от вкъщи намали значително пиенето на кафе

Кафенета и ресторанти обикновено оформят около 25% от търсенето

11.07.2020 | 22:31 Редактор: Юлия Христова
Работата от вкъщи намали значително пиенето на кафе

В свят работещ от вкъщи ритуалът по пиене на кафе по време на работния ден в близки заведения вече изглежда като забравено минало, пише Bloomberg. И без значение колко кафе пием вкъщи, загубеното търсене не може да бъде компенсирано.

Глобалното потребление на кафе се очаква да намалее през тази година за първи път от 2011 г. насам, прогнозира американското министерство на земеделието. Затварянето на кафенета и ресторанти, които обикновено оформят около 25% от търсенето, имаше прекалено голям ефект и може да мине известно време преди консумацията да тръгне отново нагоре.

От компанията Marex Spectron смятат, че в световен мащаб повече от 95% от консумацията на кафе извън домовете е била загубена в определен момент по време на пандемията. Затрудненото възстановяване на търсенето на кафе може да бъде пагубно за приблизително 125 милиона души в световен мащаб, които зависят от реколтата за прехраната си.

Citigroup прогнозира, че фючърсите на кафе Арабика могат да поевтинеят през втората половина на годината до 90 цента за паунд, пише bloombergtv.bg.

Все пак в Азия, най-бързо растящият пазар на кафе, консумацията в ресторанти и кафенета се очаква да се възстанови през втората половина на годината, тъй като много страни излизат от ограничителните мерки, смятат от анализаторската компания Mintel. А от американското министерство на земеделието прогнозират възстановяване на глобалното търсене през следващата година.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК