Чай и кафе сред най-опасните напитки в жегата

Според диетолог най-добре е да пиете чиста трапезна вода

27.06.2020 | 09:52 Редактор: Искра Ангелова
Чай и кафе сред най-опасните напитки в жегата

Диетологът Елена Соломатина изброи напитки, които в жегата не утоляват жаждата, а вредят на тялото, предава РИА Новости.

В списъка на най-опасните тя включи чай, кафе, енергийни и други кофеинови напитки. Те дехидратират клетките и тялото губи важни вещества, витамини и минерали.

"Ако не можете да се откажете от чашата любимо кафе, придружете всяка напитка с две чаши питейна вода", каза Соломатина пред "Вечерна Москва".

Лимонадата и газираните напитки, като правило, повишават нивата на кръвната захар, което може да доведе до нежелани последици за хората със съдови заболявания, включително загуба на съзнание. 

Бирата също се счита за напитка с висок гликемичен индекс и освен това съдържа алкохол. Подобна комбинация в жегата може да причини непоправим удар върху тялото, предупреждава лекарят, информира "Фокус".

Неподсладеният квас, айран, кефир и комбуча могат да се приемат като алтернатива на тези напитки. Според експерта най-добре е да ядете пресни зеленчуци и плодове и да пиете чиста трапезна вода.

Снимка: Pexels

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК