Какво се случва с организма ни, когато пием кафе всеки ден?

Кофеинът има и положителни, и отрицателни свойства

19.05.2020 | 06:00 Редактор: Ралица Братанова
Какво се случва с организма ни, когато пием кафе всеки ден?

Кофеинът има своите положителни и отрицателни свойства по отношение на здравето. Ако пиете кафе всеки ден, то ще окаже своето влияние върху организма ви, пише Az-jenata.bg.

Възможно е рискът от рак да се намали

Кафето притежава активни вещества и антиоксиданти в големи количества, които се борят с вредното и потенциално опасно за здравето влияние на свободните радикали.

Кафето намалява риска и от диабет, сърдечносъдови заболявания, възпалителни и дегенеративни заболявания на нервната система, има диуретичен ефект, което повлиява положително и пикочната система.

Подобрява настроението

Кофеинът влияе на мозъка. Той се свързва с положителни въздействия върху нервната система, включително подобрена бдителност, концентрация, памет и по-добро цялостно настроение след чаша кафе.

Подобрява паметта и концентрацията

Един положителен ефект от кафето е подобряване на бдителността, вниманието, концентрацията и цялостното настроение. Бодростта, която кафето предизвиква, кара мозъка да работи по-добре. 

Кафето може да повлияе негативно на ежедневието ви, ако е в големи количества

Това, че кафето има положителни ефекти благодарение на антиоксидантите си не означава, че можете да пиете колкото си искате от него. В прекомерни количества кофеинът има доста негативни ефекти върху здравето и организма.

Сред тях са неспокоен сън, тревожност, паника, безсъние и трудности в заспиването, кофеинова зависимост. За да избегнете тези негативни ефекти, не трябва да пиете повече от 1-2 чаши кафе на ден.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК