Консумирайте горски плодове, помагат срещу високо кръвно

Вкусните плодове имат и малко калории

23.06.2020 | 06:00 Редактор: Искра Ангелова
Консумирайте горски плодове, помагат срещу високо кръвно

Хипертонията или високото кръвно налягане е често срещан здравословен проблем. С течение на времето, високото кръвно налягане може да причини увреждане на кръвоносните съдове, което води до сърдечни и бъбречни заболявания, инсулт и други проблеми. 

Хипертонията често бива наричана "тих убиец", тъй като може да не подскаже за себе си, а симптомите ѝ да останат незабелязани. Ако ви се налага да поддържате кръвното налягане в баланс, знаете че начинът на хранене е от съществено значение за вас.

Вижте кои полезни храни освен нар, зехтин, чесън, мащерка, розмарин, канела, да добавите към менюто си.

Листни зеленчуци

Те са с високо съдържание на калий. Минералът помага на организма да елиминира излишния натрий чрез урината. Това от своя страна, понижава кръвното налягане. Добавете към менюто си марули, рукола, зеле, ряпа, спанак, зеле кейл, швейцарско цвекло.

Горски плодове

Горските плодове и особено боровинките, са богати на естествени съединения, наречени флавоноиди. Според изследвания, редовната консумация на горски плодове може да предотврати хипертонията и да помогне за понижаване на кръвното налягане. Освен това, вкусните плодове имат и малко калории.

Червено цвекло

Консумацията на вкусния зеленчук спомага за увеличаване нивата на азотен оксид в тялото, което благоприятства състоянието на кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане.

Овесена каша

Овесената каша, приготвена по здравословен начин, ще ви осигури фибри, енергия и ситост. Освен това има малко мазнини и натрий, което я прави подходяща храна при високо кръвно налягане.

Вижте още кои храни помагат срещу високо кръвно в материала на az-jenata.bg

Снимка: Pexels

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК