Диетите и храните, които понижават нивата на инсулин в тялото

Канелата е подправка, в която има антиоксиданти, подпомагащи здравето

19.06.2020 | 23:56 Редактор: Юлия Христова
Диетите и храните, които понижават нивата на инсулин в тялото

Спазването на диета с ниско съдържание на въглехидрати е от особено значение. От трите макронутриенти - въглехидрати, протеини и мазнини - въглехидратите вдигат най-много нивата на кръвната захар и инсулина. Диетите с ниско съдържание на въглехидрати могат да бъдат много ефективни за отслабване и контрол на диабета. Много проучвания потвърждават способността им да понижават нивата на инсулин и да повишават инсулиновата чувствителност, в сравнение с други диети, пише puls.bg.

Хората със здравословни състояния, характеризиращи се с инсулинова резистентност, като метаболитен синдром и синдром на поликистозни яйчници, могат да получат драстично понижаване на инсулина при ограничаване на въглехидратите.

Въпреки че панкреасът отделя различни количества инсулин в зависимост от вида на храната, която се консумира, твърде големи количества от който и да е вид храна, може да доведе до хиперинсулинемия. Това е от особена важност при хора със затлъстяване и инсулинова резистентност. При консумирането на по-малко калории продължително време при хора с наднормено тегло е доказано, че се намаляват нивата на инсулин, независимо от вида на диетата, която спазват.

Захарта е една от най-важните храни, които трябва да бъдат избягвани, за да се понижат нивата на инсулин в организма. Фруктозата (захарта в плодовете) се намира в трапезната захар, меда, и различни видове сиропи. Консумацията на големи количества от нея повишава инсулиновата резистентност, което в крайна сметка води до по-високи нива на инсулин.

Канелата е подправка, в която има антиоксиданти, подпомагащи здравето. Проучвания при здрави хора и такива с инсулинова резистентност показват, че приемът на канела може да повиши инсулиновата чувствителност и да намали нивата на инсулин. Важно е да се отбележи, че не всички проучвания установяват, че канелата понижава нивата на инсулин. Реакциите при консумация на канелата могат да варират в зависимост от човека.

Цялата статия може да прочете в сайта puls.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК