Дългите часове работа вредят на здравето и повишават нивата на стрес

Липсата на движение действа изключително вредно на цялото тяло

20.06.2020 | 09:15 Редактор: Искра Ангелова
Дългите часове работа вредят на здравето и повишават нивата на стрес

Всеки има своите навици на работа. Различните типове работно ежедневие и специфика на отделните професии също определят навиците ни. Някои от тях обаче са крайно нездравословни и могат да влошат здравословното ни състояние значително.

Кои са най-вредните работни навици, които да избягвате?

Дълги часове работа

Ако не смогвате с работата и се налага да оставате извън работно време, за да довършите или ако работите за себе си и всичко зависи от вас, често ви се налага да работите в извънработно време. Дългите часове работа вредят на здравето, повишават нивата на стрес и стресовите хормони в тялото. 

Освен това продължителната работа без достатъчно време за почивка намалява продуктивността и понижава успеваемостта в работата. Така че всъщност правите тъкмо обратното – вместо да свършите повече работа, вероятността да допуснете сериозни грешки и да се забавите с резултатите е по-голяма.

Рядко ходите на почивка

Ако оставяте отпуска си за догодина, а на следващата година правите същото и все отлагате ваканцията си, това се отразява изключително зле на здравето и психиката. 

Продуктивността спада, стресът се повишава. В дългосрочен план това означава значително завишен риск от сърдечносъдови заболявания, заболявания на нервната система, риск от рак и ранна смърт, хормонални смущения.

Ядете на бюрото си

Заседяването на бюрото е вредно за здравето, още повече ако дори се храните в това положение. Липсата на движение, включително разходката до мястото за хранене действа изключително вредно на цялото тяло, особено на кръвообращението и храносмилането. Освен това несъзнателното хранене, докато правите нещо друго, повишава вероятността да погълнете повече калории от необходимото.

Вижте цялата статия в az-jenata.bg

Снимка: Pexels

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК