Как вредим на здравето си, ако сме седнали по 8 часа на ден?

Едно от най-сериозните последствия е рискът от сърдечносъдови заболявания

20.05.2020 | 23:10 Редактор: Ивет Арабова
Как вредим на здравето си, ако сме седнали по 8 часа на ден?

Гръбначни изкривявания, болки в шията, главоболия, разширени вени, еректилна дисфункция, лошо настроение, хормонални проблеми. Това са само част от последствията от 8-часовото седене всеки ден или заседналия начин на живот, характерни за много хора, чиято работа изисква да се работи по този начин. Как още вредим на здравето си, когато не се движим достатъчно?

Страда сърдечносъдовата система

Едно от най-сериозните последствия, до които води заседналият начин на живот е рискът от сърдечносъдови заболявания като коронарна болест на сърцето или хронична хипертония. Когато седим продължително и в ежедневието ни липсва редовна физическа активност, нашите мускули отслабват, нарушава се кръвообращението и се понижава тонусът на кръвоносните съдове. Също така, когато не спортуваме редовно, се увеличава и рискът от ранна атеросклероза (натрупване на холестеролни плаки в кръвоносните съдове). Според редица проучвания, заседяването увеличава риска от сърдечен удар.

Натрупването на излишни килограми

Още едно от вредните последствия от заседналия начин на живот, който включва и седене по 8 часа на ден. Прекарвайки в седнало положение толкова много време, нашият метаболизъм се забавя, тялото изгаря по-малко калории, а излишъкът се трупа като килограми. Когато седнем да работим или да си почиваме, тялото намалява процеса на изгаряне на мазнини с 90%, кръвното налягане се повишава.

По-слаби мускули и кости

Още една причина да започнете редовна физическа активност, ако работата ви изисква да седите по 8 часа на ден, е че заседяването отслабва мускулите, най-вече тези на задните части и корема. Костите също губят своята здравина и плътност с времето, което може да увеличи риска от развитието на остеопороза, травми.

Цялата статия четете на Az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК