Заседналият начин на живот води до хронични заболявания

Изследване доказва, че това влияе негативно както на физиката, така и на психиката

02.04.2020 | 22:19 Редактор: Искра Ангелова
Заседналият начин на живот води до хронични заболявания

Социалната изолация е повече от необходима в борбата с разпространението на коронавируса у нас, но води до по-заседнал начин на живот. Работата на компютъра в продължение на няколко часа, както и оставането пред телевизора и телефона след това, могат да доведат до редица здравословни проблеми.

Болки в гърба, схващане на врата, главоболие, замаяност, зачервени и възпалени очи. Това са част от страничните ефекти, които причиняват електронните устройства, особено ако сме на твърде малко разстояние от тях. От друга страна гледането на филми и липсата на движение бавно ни разболява.

След тютюнопушенето, вторият най-голям рисков фактор за развитие на незаразни болести, е продължителното седене на едно място. Проучванията в САЩ показват, че има близо 5,3 милиона смъртни случая заради заседнал начин на живот, като тези заради прекомерната употреба на цигари са 5 млн.

Кои са вредите от прекомерното седене пред компютъра?

1. Появяват се болки в тялото

Не е нужно да говорите с лекар, за да разберете, че трябва да правите почивка на всеки час, за да се раздвижвате. Продължителното седене пред компютъра може да причини болка в гърба, кръста, схващане на врата и мускулите на краката, главоболие. Още по-лошо е ако се взирате твърде много в екрана и не сте на препоръчителното разстояние от него. Това причинява дискомфорт в слепоочието и разваля зрението ви.

2. Напълняваме постепенно

Когато не се движим достатъчно през деня, а по време на изолация това е напълно възможно, активността на мускулите ни намалява. Това води до нарушение на метаболитните процеси и напълняване, за което допринася и навикът да похапваме вредни храни пред компютъра или телевизора.

Дори и да правите някакви упражнения всеки ден, ако седенето пред компютъра или таблета е по-продължително, то крие други рискове, които не са свързани с килограмите.

3. Затъпяваме

Изследване, проведено от немския учен Сабин Шефер, доказва, че заседналият начин на живот влияе негативно както на физиката, така и на психиката. Резултатите от него (публикувани на сайта на Max-Planck-Institut für Bildungsforschung) показват, че ходенето увеличава енергията и насърчава функциите на мозъка, докато продължителното седене пред компютъра води до затъпяване.

Облъчването, което получаваме от екрана на компютъра, телевизора и други електронни устройства, намалява паметта и понижава концентрацията. Ето защо сутрин се работи много по-добре, докато с нарастване на деня реакциите на човек се забавят и той мисли по друг начин.

4. Получаваме хронични заболявания

Метаболитните промени, предизвикани от заседналия начин на живот, могат да доведат до появата на някои хронични заболявания – хипертония, инсулинова резистентност или диабет, инсулт, камъни в бъбреците и други.

На всеки 2 часа, прекарани пред компютъра или телевизора в седнало положение, ние повишаваме риска от образуването на рак в белия дроб с над 60%, рак на дебелото черво с 8%, а рак на ендометриума – с 10%. Шансът да получим сърдечно заболяване е 64%, според данни на Seer.

Снимка: Pixabay

Вижте цялата статия в tialoto.bg