Защо не бива да седим с кръстосани крака?

Продължителното седене по този начин крие рискове за здравето 

25.05.2020 | 18:00 Редактор: Ивет Арабова
Защо не бива да седим с кръстосани крака?

Не само дамите, но и много мъже кръстосват краката си, когато сядат. Позата е удобна, а и изглежда някак по-красиво, погледната отстрани. Кръстосването на краката по време на седене и то най-вече продължително време, крие рискове за здравето и всъщност е един от най-нездравословните избори, които несъзнателно правим. Защо е вредно?

Може да причини болки в гърба

При кръстосването на крака по време на седене се нарушава симетрията на скелета. Центърът на тежестта се променя. Не го усещаме бързо, защото сме седнали. Това още повече увеличава шанса да се появят болки на различни места по скелета и гръбнака. Ако сме в изправено положение и нарушим центъра на тежестта, дискомфортът ще се прояви много по-бързо, отколкото като сме седнали. Затова и седенето с кръстосани крака е толкова коварно. Кръстосването на краката упражнява и силен натиск и изкривяване в ставите на краката, най-вече тазобедрената и коленните. При тях също е много вероятно да се появят болки и възпаления по меките тъкани вследствие на повишения натиск върху тях.

Може да доведе до изкривяване на стойката

Редовното кръстосване на краката и продължителното седене в тази поза може сериозно да повлияе върху стойката и да предизвика изкривяване на гръбнака, което да се отрази на останалите части на скелета. Резултатът е болки, деформации, сколиоза.

Цялата статия четете на Az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК