Кои са възможните причинители на паник атаки?

Подобни пристъпи са силно неприятни, могат да бъдат придружени от сърцебиене, задух

20.05.2020 | 12:20 Редактор: Наталия Тотева
Кои са възможните причинители на паник атаки?

Паник атаката е засилено усещане на страх, тревожност, параноя. Може да бъде придружена от сърцебиене, стягане на главата, трудно дишане. Паническите пристъпи са силно неприятни усещания. Но какво може да ги предизвика?  

Изолацията

Понякога се нуждаем от време за себе си. Друг път се налага да се изолираме поради разпространяваща се световна пандемия.

Редовната изолация и липсата на комуникация с хора, с които се чувстваме добре, може да влоши психическото ни здраве и да засили риска от паник атаки.

Нередовното хранене 

Пропускането на хранения може да доведе до паник атаки. Това е така поради спад в стойностите на кръвната ни захар, липса на енергия, влошаване на настроението.

Балансираното хранене е от съществено значение за доброто здраве.

Липсата на физическа активност 

Редовната физическа активност е от голяма полза за здравето на мозъка и позитивното мислене. Когато спортуваме в тялото ни се синтезират положителни допамин и ендорфини. Спортът повишава либидото ни, намалява стреса, повишава енергийните нива.

Преувеличаване на това, което ни се случва

При поредица от злополучни дни се натрупва напрежение. Ако сме по-емоционални, всичко ни изглежда много по-зле, отколкото е в действителност. 

Това се нарича катастрофизиране: погрешно тълкуване на събития или физически усещания. Възможно е да бъде причина за паник атаки.

Снимка: Pexels.com

Четете повече на az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК