Хранене по време на изолация - не прекалявайте с количествата

Физическите активности ни спасяват от стреса, посочи доц. Стоян Ханджиев

01.05.2020 | 08:35 Редактор: Юлия Христова

Социалната и физическата изолация могат да ни предпазят от коронавирус, но това води по-често ядене и по-малко движение у дома

"Хората дори бих казал, че консумират по-малко храна заради стреса, по-скоро проблем е обездвижването. Не мисля, че се увеличават оплаквания на пациентите заради пандемията и стоенето вкъщи", каза за "България сутрин" специалистът по гастроентерология доц. Стоян Ханджиев.

По думите му проблемите със здравето са резултат от качество и количесвтото на храната, нормално човек консумира не повече от 600-800 мл. храна на едно хранене - това не бива да се нарушава. Трябва да се избягват и твърде пикантни храни, лютото. 

"Пациентите не би трябвало да се страхуват да се обърнат към медицински лица, лекари. Посланието ми е - имате ли оплакване, потърсете нужния контакт. Когато говорим за стомашно-чревния тракт, болката е водещото. Не се страхувайте да потърсите медицинска помощ. Има доста платформи, които добиват популярност, като например консултации по Viber", обясни той за Bulgaria ON AIR. 

Според него наднорменото тегло много често води до онкологични заболявания. Физическите активности са онези, които в условията на карантина и изолация ни измъкват от стреса, смята лекарят. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК