България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изолацията и стресът доведоха до бум на личностните разстройства

Коментар на психолога д-р Михайлина Абрашева в "България сутрин"

15.05.2020 | 09:29 Редактор: Тодор Петров

Социалната изолация в последните два месеца създаде предпоставки за бум на депресиите и паник атаките. Несигурността и нетърпението създават сериозен психологически стрес. ОOН предупреди за глобална криза с психичното здраве.

Психологът д-р Михайлина Абрашева, която работи в доброволчески групи към Столичната община, потвърди пред Bulgaria ON AIR, че има тенденция към увеличаване на случаите на тревожност. 

"Това са логични и преодолими състояния. Тези, които са имали проблеми във времето, обичайно предприемат мерки с посещение на психолог или медикаменти. При тях нещата са повече под контрол. При хората, които за пръв път се сблъскват с такава рязка промяна, има завишаване на случаите на личностни разстройства. По-сложно преминават през петте етапа - отричане, гняв, пазарлък, депресия, приемане. При преминаването им понякога хората не се справя", обясни д-р Абрашева.

По думите ѝ по-голямата част от хората вече са успели да преодолеят тревожността си. Д-р Абрашева посъветва да творим, да създаваме, да контактуваме повече с природата и близките ни хора.

Тя посочи в ефира на "България сутрин", че доброволческите отряди дават достатъчно подходяща информация на хората, чийто основен страх е страхът от бъдещето и неизвестното

"С наличната информация до момента подкрепяме хората, като ги успокояваме, че това е нещо, което всеки преодолява във времето. Пренаситеността от информация също пречи, защото хората се объркват. Много е важно да има един източник на информация и хората да се опират на него. Необходими са правила, те водят до стабилност. Психиката на човек да се успокои, че като правя първо-второ-трето, нещата са наред", каза още д-р Абрашева.

За финал психологът отбеляза, че е необходимо да се научим как да ограничим сами стремежа си към "многото" - да правим много пари, почивки и много приятели.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК