Какво е опасно да правим след обилно хранене?

Някои от дейностите могат да имат огромно влияние върху здравето ни

28.04.2020 | 23:40 Редактор: Ивет Арабова
Какво е опасно да правим след обилно хранене?

Дейностите, които извършваме, след като сме се нахранили добре, могат да имат огромно влияние върху здравето ни. Най-опасните от тях бяха изброени от лекари пред портала "Times Now".

Вземане на горещ душ или вана. Тези хигиенни процедури могат да създадат рискове за здравето веднага след хранене, тъй като могат да попречат на нормалното храносмилане. Според специалистите, за да се отпуснете във ваната без рискове, трябва да изчакате най-малко 40 минути след хранене.

"За да се усвои правилно храната, трябва стомахът да бъде обилно кръвоснабден. Но когато вземете душ, баня или плувате в басейн, притокът на кръв в тялото е изложен да циркулира в различни части на тялото, така стомахът става ленив”, обясняват лекарите.

Пушене. Веднага след хранене, цигарата отнема от кислорода, необходим за храносмилането, като кара тялото да абсорбира повече канцерогени. Учените предупреждават: дори една цигара след хранене е много опасна, тъй като значително увеличава риска от някои видове рак, например на червата и белите дробове. "Пушенето веднага след хранене е един от най-лошите навици, които могат да навредят на организма“, казват експертите.

Пиене на чай. Употребата му веднага след обилно хранене може да попречи на тялото да абсорбира един от най-важните минерали в храната – желязото. Лекарите съветват да направите пауза поне 30 минути преди да пиете чай, предава БГНЕС.

Ядене на пресни плодове. Изядени веднага след основното ястие, те може да не се усвоят правилно и да се превърнат в тежко бреме за храносмилателния тракт. Диетолозите препоръчват плодовете да се консумират на празен стомах, един час преди или два часа след хранене, съобщава "Times Now”.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК