Тренировките намаляват риска от хронични заболявания

Правилното хранене е един от най-важните фактори за здрав имунитет

02.05.2020 | 11:20 Редактор: Искра Ангелова
Тренировките намаляват риска от хронични заболявания

Щом коронавирусът стъпи и на българска земя, всички започнахме да се чудим как може да се предпазим от него. Тъй като засега няма ваксина, която да ни подсигури защитата, трябва да се грижим много добре за имунната си система.

Вече няколко седмици сме поставени под социална изолация и това сериозно може да се отрази на имунитета ни. Начинът ни на живот и всичко, което правим се отразява на защитата ни от вируси и как тялото ни реагира на различни инфекции.

Правилното хранене е един от най-важните фактори за здрав имунитет, но то е само една част от цялата картина. Физическата активност, медитацията и справянето със стреса също имат огромно влияние върху здравето ни. Тези навици могат да изглеждат незначителни, но в днешни времена те определят колко здрава е защитата ни срещу вируси.

Намерете време за фитнес

Редовната физическа активност е чудесен начин за справяне със стреса и подсилване на имунната система. Според различни изследвания, хората, които тренират редовно, имат по-малък процент на инфекции в сравнение с тези, които си почиват често. Освен това, тренировките намаляват риска от хронични заболявания, които допълнително могат да отслабят имунитета ви.

Упражненията помагат за премахването на бактериите от белите дробове, което намалява риска от настинка или грип. Те също така редуцират нивата на адреналин и кортизол – хормоните на стреса, което, от своя страна, предпазва от заболявания.

"Тренировките стимулират и производството на ендорфини – съединения в мозъка, които са естествените болкоуспокояващи и повишават настроението", казва Мериан Брауни пред CNN.

Тъй като в момента няма как да отидем до фитнес залата, Брауни препоръчва да не се отпускаме и да започнем тренировките у дома. Тя съветва да се снабдите с ластици, които можете да използвате за упражнения на гърба, ръцете, краката и рамената.

За кардиото у дома, Мериан казва, че е добре да правите jumping jacks, високо вдигане на колената, butt kicks, burpees. Всяко едно от упражненията трябва да трае около 15 секунди, а цикълът да се повтори 5-10 пъти в зависимост от възможностите ви.

Освен че залага много на тренировките, Брауни залага и на танците. Може да си направите леко онлайн парти с вашите приятели и да потанцувате на любимите си песни, както преди.

Прочетете цялата статия в tialoto.bg.

Снимка: Pexels

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК