Kои са най-честите причини за хронична умора?

Тя може да е резултат на бърнаут, стрес, депресия...

01.05.2020 | 12:05 Редактор: Ивет Арабова
Kои са най-честите причини за хронична умора?

Хроничната умора е един изключително неспецифичен симптом, който може да бъде част от клиниката на широк спектър от заболявания. Разбира се, тя може да бъде и просто резултат от физическо и психологично изтощение и "прегаряне“. Все по-често обаче хората спират да обръщат внимание на този общ симптом. Урбанизирането на живота доведе до все по-често срещане на умора и ние сякаш свикнахме с тези състояния – пролетна умора, умора в резултат от смяна на часа, бърнаут умора и др., информира Puls.bg.

Кои са най-честите причини за умората като симптом и кога трябва да ѝ обърнем внимание?

1. Стрес, депресия, тревожно разстройство

Няма как на първо място да не сложим възможно най-тривиалната причина за хроничната умора – психологичното и физическо изтощение, т.нар. прегаряне (burnout). За кратки периоди от време, ако човек се храни пълноценно, спи пълноценно и почива пълноценно може да понесе високи нива на психологичен и физически стрес. В един по-дълъг аспект обаче и особено при влошени компенсаторни условия (сън, храна, почивка), това води до прегаряне, тревожност и др. Хроничната депресия, тревожното разстройство и др. психиатрични състояния са също често свързани с хронична умора. Двустранна е връзката със съня и почивката – от една страна, пациенти с депресия често не могат да се наспиват пълноценно и изпитват проблеми със съня. От друга страна, влошеното качество на съня води до влошаване на депресията им, изостряне на тревожността, неадекватна оценка на събитията около тях и др. Ранното лягане и 7-8-часов сън драстично подобряват състоянието им. Влошеното качество на съня се асоциира с повишен риск от кардиоваскуларни инциденти (инфакт на миокарда, мозъчен инсулт).  Разбира се, стресът и депресията невинаги са причини за хроничната умора или пък те могат да бъдат насложени. Затова е добре винаги да се застраховате с някои допълнителни изследвания.

2. Хепатит B, C

Особено класически и нередки са случаите на абсолютно безсимптомни хронифицирали хепатит B и C. Заболяванията могат да се изявят с тъпа периодична болка в дясното подребрие или епигастрално, иктер, бледи изпражнения и др. Често единствената изява може да бъде обаче само едно чувство на хронична умора и лесна уморяемост. Ето защо е изключително важен ежегодният скрининг за тези заболявания чрез контролно изследване поне на чернодробните трансаминази – ASAT и ALAT. Други скринингови изследвания са HBS Ag и Anti HCV. Хепатит B и C се предават основно по кръвен, както и по полов път и транспланцетарно от майката на плода. Често се пропуска фактът, че освен всичко хепатит B може да се предава и по битов път със слюнка и пот, където вирусът се намира във високи концентрации.

3. Кардиологични заболявания

Особено често хроничната умора може да бъде единствен белег на някои кардиологични заболявания – исхемична болест, ритъмно-проводни нарушения и др. Затова ехокардиографията и електрокардиографията (ЕКГ) са важни скринингови ежегодни изследвания за всеки.

4. Белодробни заболявания

Белодробни заболявания са друга изключително честа причина за умора, поради хипоксията, която създават – астма, сънна апнея, ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест), емфизем, туберкулоза и др. Особено незабележима е умората при сънната апнея и обикновено пациентите дълго не ѝ обръщат внимание. Обикновено пациентите изглеждат сходно и имат сходна клиника – умора през деня и сънливост, събуждане с недостиг на въздух вечер и спиране на дишането за определени интервали от време по време на сън, силно хъркане, събуждане със сутрешно главоболие, наддаване на тегло, посиняване на устните, понижено либидо и др. Изключително важно е такива хора да потърсят навременно медицинска помощ. Нерядко те дори не разбират, че са болни и нерядко претърпяват фатални битови инциденти (пътни, машинни и др.), поради заспиване при работа с машини и шофиране. Заболяването се потвърждава от пулмолог с полисомнографско изследване, при което пациентът спи една или няколко вечери в лечебното заведение под наблюдение.

5. Анемии

Пълната кръвна картина с диференциално броене е евтин, достъпен и бърз метод за установяване на анемия. Затова ПКК е също едно от задължителните профилактични ежегодни изследвания. Абсолютно задължително е установяването на причините за една анемия винаги, тъй като под нея могат да се крият злокачествени и др. сериозни заболявания.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК