Коронавирус, пандемия – как мога да помогна?

Вижте как можете да бъдете полезни

02.05.2020 | 07:00 Редактор: Наталия Тотева
Коронавирус, пандемия – как мога да помогна?

В ситуацията на криза заради пандемията от коронавирус мрачните новини са почти ежедневие. Избухването на масова безработица, уязвимите хора, отделени от своите близки – много са нещата, заради които може да се почувстваме изтощени от ситуацията, пише Би Би Си.

За тези от нас, който имат късмета да са здрави, и разполагат с времето и ресурсите, има много практични начини да помогнем на медиците, общността и хората, за които ни е грижа.

Останете вкъщи – или следвайте местните наредби за социална изолация

Това е очевидно за повечето от нас. Все пак добре е да знаем, че спазвайки тази препоръка е възможно да редуцираме броя на инфекциите, особено когато не проявяваме симптоми и не знаем дали сме носители на вируса или не. Така ще облекчим и работата на здравните работници.

Регистрирайте се да дарите кръв

В края на март всички центрове по трансфузионна хематология в страната алармираха за значителен спад на желаещите да дарят кръв. Няма опасност да се заразите, тъй като болниците и клиниките в страната се дезинфекцират ежедневно. Според научните проучвания коронавирусите не се предават чрез трансфузия или трансплантация. 

Помогнете на семейството или приятелите си с дистанционна грижа за децата

Ситуацията, в която се намираме, може да е много изтощителна за родителите, които жонглират с работата и грижата за децата. Някои хора вече започнаха да организират онлайн инициативи, в които четат детски книжки.

Това дава отмора на родителите, а децата се забавляват пред екраните "заедно" с други малчугани. 

Не разпространявайте невярна информация за коронавируса

И отново мантрата - не вярвайте на всичко, което четете в интернет. Не се опитвайте да убедите своите познати в нещо, което сте прочели в социалните мрежи или друг неофициален източник, свързано с Ковид-19. Възможно е да нанесете повече вреда, дори да се опитвате да помогнете. 

Станете доброволци

Това, разбира се, важи за тези от вас, които са в подходящата възрастова група, здрави са, и имат някаква идея в какво се изразява работата на един доброволец. Също така е добре да са отговорни, защото "работата" им като доброволци ще бъде именно такава.

Снимка: Pexels.com

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК