Архитект: Ковид-19 ще ни подтикне към по-малките населени места

Според Боери напускането на метрополиите ще помогне те да бъдат облагородени

23.04.2020 | 23:30 Редактор: Ивет Арабова
Архитект: Ковид-19 ще ни подтикне към по-малките населени места

"Коронавирусът ще ни накара да преосмислим битуването си в големите градове и ще подтикне голяма част от нас да се изнесе лека-полека към малките и доста обезлюдени в момента населени места", обясни на журналисти световно известният архитект и специалист по урбанистика Стефано Боери, който е професор в Политехниката на Милано и автор на прочутите с името "Вертикални гори“ - два небостъргача в центъра на индустриалната и финансовата столица на Италия.

Според всепризнатия ас на архитектурата основната причина за очертаващото се в близките години преселение е струпването в метрополиите на много хора в сравнително ограничени пространства и лесното им покосяване от убийствени зарази. Друга немаловажна причина е постоянното замърсяване в тях над всякакви допустими нормативи на въздуха с фините частици “P-10”, които рушат белите дробове и сърцето на човека, правейки ги лесна плячка на всевъзможни гибелни за здравето вируси. 

Стефано Боери смята също така, че завръщането в по-малките населени места ще бъде стимулирано и от доказаните в дните на сегашната карантина достойнства на т.нар. smart working, тоест на работата вкъщи за онези хиляди италианци, които могат да си изкарват хляба с нея. За него не е за подценяване и откроилият се в дните на сегашната епидемия положителен факт, че в малките и с неголям брой жители населени места по Апенините Ковид-19 е непозната болест, предава "Монитор".

В същото време според професора по архитектура напускането на метрополиите от доста техни жители ще помогне големите градове да бъдат облагородени за по-нормален, природосъобразен и здравословен начин на живот чрез озеленяване и изграждането на всякакви бариери срещу зарази. Интересно е становището на създателя на "Вертикалните гори“ и за бъдещото на небостъргачите - според него строителството им трябва да бъде преосмислено, защото тяхното функциониране без асансьори е немислимо. А именно асансьорите днес са смятани навсякъде по света за едни от най-големите "мини-огнища“ за разнасяне на зарази и в частност на коронавируса.

Доколкото до това къде ще отидат хората, които наистина желаят да напуснат големите градове, Стефано Боери посочи, че сега в Италия има 5800 полуобезлюдени населени места и 2300 направо празни селища, които буквално си търсят жители, за да живнат. И които според видния архитект могат спокойно да бъдат "осиновени“ от метрополиите в рамките на национален проект за нещо като регулирано и регламентирано преселение. Което, разбира се, няма да се случи веднага, а ще бъде процес с продължителност поне две – три десетилетия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК