Коронавирусът порази продажбите на луксозни апартаменти в Ню Йорк

Другият риск е кредитори на луксозните проекти да потърсят неустойки 

19.04.2020 | 11:00 Редактор: Ивет Арабова
Коронавирусът порази продажбите на луксозни апартаменти в Ню Йорк

Kоронавирусът разтърси сегмента на луксозните имоти в Ню Йорк и предприемачите в града трудно продават апартаменти на цена над 50 млн. долара, пише Financial Times.

Бизнесът от най-богатия мегаполис в САЩ се страхуват от продължителна блокада заради пандемията. Такава ситуация може не само ще отблъсне потенциални купувачи, но и да провали вече договорени сделки. Другият риск е банките кредитори на луксозните проекти да потърсят неустойки заради изоставане на предприемачите от сроковете за продажби, посочени в споразуменията им за отпускане на заемите, предава "Монитор".

Други остават обнадеждени, че пандемията скоро ще утихне и пазарът ще отскочи с натрупана мощ по-късно тази година. Вирусът се появи точно в момент, когато луксозният пазар в Ню Йорк изглежда набираше сили след дългогодишен спад заради свръхпредлагането и изчезването на китайските и руските купувачи на фона на геополитическото напрежение. 

Общият брой на продажбите в Манхатън през февруари е нараснал с 54% спрямо година по-рано, което е най-силният втори месец от годината от 2010 г. насам, сочат данни на имотната компания от Ню Йорк Core. През март дойде блокадата за ограничаване на разпространението на вируса, като властите в града забраниха и огледите на имоти. Впоследствие ограничението беше вдигнато, въпреки че малко брокери на недвижими имоти или оценители са склонни да рискуват здравето си в разгара на пандемия.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
така е, криза след криза, не може да се разчита на дългосрочно нормално положение Сигнализирай за неуместен коментар