6 храни, с които да укрепим здравето и мускулите

Сред тях са киселото мляко и пилешкото месо

04.02.2020 | 22:51 Редактор: Ивет Арабова
6 храни, с които да укрепим здравето и мускулите

Ако спортувате активно или се движите повече пеша, вие се нуждаете от хранителни вещества, с които да укрепите тялото. Освен това, ако една от целите ви е да натрупате мускулна маса, то в менюто ви задължително трябва да присъстват определени храни, информира Tialoto.bg.

Ето кои са те:

Yogurt

Кисело мляко

То може да се комбинира с полезни мазнини, които има в някои семена и ядки, за да поддържа тонуса на спортуващия. Прибавянето на няколко парченца сушени плодове ще даде на тялото здравословни захари, с които организмът ще издържи на натоварването.Протеините и въглехидратите в киселото мляко помагат за възстановяване на мускулите след тренировка, както и за натрупването на мускулна маса.

Eggs

Яйца

Те са голям източник на протеини, които помагат за възстановяването и растежа на мускулите. Жълтъците им съдържат по-високи нива на витамините А и Е, омега-3 мастни киселини и бета-каротин. Друго важно вещество, съдържащо се там, е витамин В12, който отговаря за мускулната контракция и разпределението на мазнините.

Tuna

Риба тон

Онези от вас, които са по-слаби и искат да изградят мускули, може да похапват риба тон – хем с високо съдържание на протеини, хем с ниско съдържание на мазнини. В една консерва има около 16 грама протеин.

Brownrice

Кафяв ориз

Това е храна, богата на сложни въглехидрати, но и с високо съдържание на фибри. Това означава, че повишава енергията, от която тялото се нуждае по време на тренировка и участва в процеса на изграждане на мускулна маса. Кафявият ориз е много по-полезна и богата на протеини храна, чиято консумация може да повиши нивото на кръвната захар.

Chicken

Пилешко

Протеинът в пилешкото месо съдържа полезни въглехидрати, които да подпомогнат изграждането на мускулите и засищат за по-дълго. В 100 грама бяло месо има около 20 грама протеини и под 5 грама мазнини.

Sweetpotato

Сладък картоф

Той е нисковъглехидратен зеленчук, който се препоръчва за консумация на активно спортуващи и хора, които спазват определени хранителни режими. Сладкият картоф има нисък гликемичен индекс и няма да причини рязко покачване на кръвната захар.В един средно голям картоф има препоръчителния дневен прием на витамин С. 

Снимки: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК