Кои храни са най-вредни за зъбите ни?

Кофеинът води до сухота в устната кухина и образуването на кафяви петна по зъбите

29.01.2020 | 16:41 Редактор: Искра Ангелова
Кои храни са най-вредни за зъбите ни?

Колко често ходите на зъболекар? Понякога генетичната наследственост определя дали ще имате хубави зъби или не, но има и много други причини, които водят до образуването на кариеси. Храната, която поглъщате през устата всеки ден оставя бактерии в устната кухина, които могат да развалят дъха ви и да станат повод за образуването на дупки. Ако не миете зъбите си след всяко хранене и не се грижите правилно за тях, не се учудвайте, ако често сте с кариеси.

Ето Топ 5 на храни и напитки, които съсипват здравината на вашите зъби:

Кафе

Много хора не могат да започнат деня, ако не са изпили едно ароматно и силно кафе, с което да се разсънят. Прекомерното количество кофеин, попаднало в тялото, не само може да им  причини дискомфорт, но и да промени цвета и да развали зъбите им.

Кофеинът води до сухота в устната кухина и образуването на кафяви петна по зъбите. Препоръчително е при неговата консумация да се пие и много вода, информира tialoto.bg.

Цитруси

Внимавайте с количеството, което приемате. В сезона на вирусите, всички похапват цитрусови плодове или си правят фреш от тях. Но те са пълни с естествени захари и пигменти, които съсипват емайла на зъбите.

Например много спортуващи пият вода с прясно изцеден лимонов сок, но зъболекарите не препоръчват това, освен ако течността не се поглъща със сламка.

Сушени плодове и зеленчуци

Според нутриционисти, ако се съхраняват правилно, те запазват своите качества, но "хрупкането" им се отразява зле на зъбите.

Консумирайки ги, много парченца от тях попадат между зъбите и могат да причинят загниване и образуване на бактерии, причиняващи кариеси.

Чипсове, бургери и снаксове

Тази вредна храна води до наднормено тегло и проблеми с метаболитната система, освен това е враг и на зъбите. В пържените чипсове и снаксове има голямо количество хидрогенирани мазнини, които се задържат между зъбите и с течение на времето водят до образуването на плака и зъбен камък.

Бонбони

Всички ги обичаме, но колкото повече ядем от тях, толкова по-големи проблеми имаме със зъбите. Смученето и дъвченето на бонбоните, пълни с голямо количество захар, може да причини болка, зъбна плака и кариеси.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК