Плащаме 50 млн. лв. през картите си на "Черния петък"

Някои търговски вериги започнаха с намаленията още от началото на ноември

16.11.2019 | 10:20 Редактор: Ралица Братанова
Плащаме 50 млн. лв. през картите си на

Поне 50 млн. лв. покупки на стоки на промоция ще платим през банковите си карти на предстоящия "Черен петък".

Причината е непрекъснато нарастващата сума на транзакциите на карти на този ден. За 2017 г. тя е била е почти 29,76 млн. лв, а през 2018 г. на 23 ноември тя достигна 37,27 млн. лв., или с около една четвърт повече, сочи статистиката на системата "Борика". Миналата година на този ден е отчетен и ръст на броя на транзакциите с карта от една трета, пише "Монитор".

Те включват не само плащанията с пластиката в магазините, но и харчовете за покупки през интернет. Очакванията за по-големи суми изхарчени пари за наближаващия "Черен петък" се подхранват и от факта, че ще се предлагат и доста нови неща. 

Авиокомпании например са обявили, че ще дават отстъпка до 80% за билети, закупени за пътувания точно на този ден. Освен това някои от големите търговски вериги започнаха промоциите по-рано. 

Очакванията за по-големи харчове се подкрепят и от някои анкети сред потребителите преди последния петък за предпоследния месец на годината. 

Една от тях сочи, че средно решилите да пазаруват на промоции на "Черния петък" са готови да похарчат по около 500 лева. Над 50% от участвалите в анкетата, проведена от Асоциацията за защита на потребителите, са заявили мераците си да направят покупки. 

Най-често покупките ще се правят в търговските центрове и онлайн магазините. Най-търсени ще бъдат дрехите, следвани от електрониката и обувките.

От потребителските организации припомнят, че търговците нямат право да ограничават нито едно законово право на потребителите само защото става дума за продажба и покупка на стоки с намаление. Имате право на
рекламация до две години при дефектна стока. Можете да върнете онлайн покупката до 14 дни. Стоката може да се тества, освен ако няма някакви съображения.

На този ден потребителите трябва да внимават и за фалшивите отстъпки. Затова клиентите трябва да следят отсега цените на продуктите, които искат да закупят, като направят сравнение на продажбите в различните магазини, съветват от потребителските организации. Трябва да се внимава със стоките на кредит, защото накрая потребителят може да се окаже в ръцете на колекторските фирми.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК