Черният петък идва! Българите готови да похарчат средно по 419 лева

На 29 ноември се очакват значителни отстъпки в търговските центрове и в интернет

23.10.2019 | 15:17 Редактор: Ралица Братанова
Черният петък идва! Българите готови да похарчат средно по 419 лева

Черният петък, известен със своите значителни отстъпки в цените на редица потребителски стоки по целия свят, става все по-популярен и у нас, като тази година българите са склонни да похарчат средно по 419 лв. по време на намаленията, според проучване на платформата Black-Friday.Global.

На 29 ноември се очакват значителни отстъпки в търговските центрове и в интернет, като в България те често започват още в четвъртък и продължават до края на календарната седмица или на месеца, пише Investor.bg.

В българските магазини Черният петък, който стартира като еднодневна акция за разпродажби в САЩ, навлиза през 2013 г. и през последните 5 години популярността му нараства динамично.

Според резултатите от проучването  60 % от анкетираните знаят за съществуването на Черен петък в нашата страна. Участие в разпродажбите ще вземат 43 % от българите, като това е с 11 % повече от миналата година.

По данни на Black-Friday.Global за 2018 г.  в България е регистриран ръст на продажбите от 612% по време на Черния петък в сравнение с обикновените дни.

Активността на потребителите у нас е в своя пик между 08:00 и в 10:00 чaса сутринта, като според проучването подобни данни са регистрирани и през 2018 година.

34% от българите посочват, че вече са взели решение за покупка и знаят какво ще купят. Известно е също, че на един участник в разпродажбите се падат средно 3,7 закупени стоки.

Статистиката от последните години показва, че в България в първата петица влизат следните категории стоки: дрехи, обувки, електроника, козметика и парфюмерия, битова техника.

Тенденцията и в световен мащаб сочи, че най-купуваните стоки на Черен петък действително са дрехите и обувките и като цяло продукцията на модната индустрия.

Снимка: Reuters

Харесайте страница ни във Facebook ТУК