"Загубеният Йети" стана причина за спор между Китай и страни от Югоизточна Азия

Виетнам спря филма, а Малайзия премахна сцената със спорни територии

19.10.2019 | 11:00 Редактор: Стефанка Митева

Анимационният филм "Загубеният Йети", създаден от DreamWorks Animation, предизвика спор между Китай и страните в Югоизточна Азия. Във филма има кадър с карта на Китай, показваща морските претенции на азиатския гигант в Южнокитайско море, които са оспорвани от неговите съседи.

Висш държавен служител във Филипините подкрепи бойкотa на всички филми, собственост на продуцентска къща Comcast Corp., присъединявайки се към Виетнам, която също отправи възражения и нареди да изтеглят филма от киносалоните.

В центъра на полемиката е карта, която показва спорна територия в Южнокитайско море, чийто суверенитет не е напълно ясен.

В Малайзия беше наложена цензура, като бе наредено сцената да бъде премахната от филма, съобщи Ройтерс в четвъртък.

DreamWorks е поредният пример за бизнес, попаднал в геополитическия кръстосан огън, докато страните разискват проблеми, вариращи от претенции за суверенитет до морските граници.

"Загубеният Йети“ е китайска копродукция за тийнейджърка на име Йи, която намира бебе йети на покрива на дома си в Шанхай. Тя го кръщава Еверест и тръгва с него на път, за да му помогне да се прибере при семейството си в Хималаите. Филмът започна да се излъчва в САЩ в края на миналия месец.

Снимка: www.dreamworks.com

Продължението на статията четете тук

Харесайте страница ни във Facebook ТУК