Игли в пакети с ягоди втрещиха потребителите и властите в Австралия

Кабинетът обяви, че ще увеличи наказанията за саботирането на хранителни продукти от 10 на 15 години зад решетките

19.09.2018 | 22:33 Редактор: Велислав Филипов
Игли в пакети с ягоди втрещиха потребителите и властите в Австралия

15 години затвор за саботаж на храни. Драконовското наказание ще бъде въведено в Австралия, след като игли в пакети с ягоди изправиха косите на потребителите и властите. 

Шевни игли в пакети с ягоди и дори в самите плодове. Над 100 сигнала за подобни случаи за последните няколко дни шокираха Австралия. Oтговорът на властите е категоричен - кабинетът обяви, че ще увеличи наказанията за саботирането на хранителни продукти от 10 на 15 години зад решетките. 

Арестуван е младеж, признал, че е сложил игли в плодове, имитирайки чужда шега. Той ще бъде санкциониран съгласно законодателството за непълнолетни нарушители. Заради големия брой инциденти обаче властите смятат, че извършителите са повече от един.

Мотивите на извършителите остават неясни. Три щата предлагат 1 милион австралийски долара за информация, която би помогнала на разследващите. Засега няма данни за пострадали от иглите, скрити в плодове. Потребителите обаче са нащрек. 

Скандалът предизвика изтеглянето на плодове от магазините и дори унищожаването им. Удар върху индустрията, заради който правителството обеща 1 милион австралийски долара компенсации на ягодопроизводителите. Износителите вече преминават по-строги проверки, включващи скенери и металодетектори. 

Препоръката към потребителите е да режат плодовете преди консумация.