Закуската е важна, но внимавайте с калориите в нея

Възможно е да напълнеем, ако прекалим с "деликатесите" сутрин

11.12.2016 | 17:00 Редактор: Луиза Божинова
Закуската е важна, но внимавайте с калориите в нея

Повечето от вас стават рано за работа и вероятно са свикнали да закусват. Чували сте, че закуската е най-важното хранене за деня и няма проблем да добавите повечко калории в нея, но те трябва да са хранителни и качествени! Все пак тя ви дава стартовата енергия за деня.

Закуската трябва да съдържа средно между 350-450 калории, но без да осъзнавате я превръщате в истинска калорийна бомба, макар и привидно да ви изглежда здравословна. Къде грешите?

1. Започвате деня с домашно модифицирано смути

"Хората не обръщат голямо внимание на това какво слагат в смутито си, а просто пускат в блендера каквото им е под ръка и смятат, че е полезно“, казва д-р Анджела Джин-Мийдол, говорител на Академията на експертите по хранене и диетолозите в Америка. Допълнителните калории идват от многото плодове, протеиновите прахчета и подсладители като мед, фъстъчено масло и т.н. Анджела съветва да заложите на зеленчуковите смутита и да изчислите точно колко да е голяма порцията ви, за да се вместите в калориите за закуска. Не забравяйте и че един грам протеинов прах има 4 калории.

 2. "Деликатеси“ с кисело мляко

Мюслито е сред най-честият избор за закуска. Смесено с кисело мляко и плодове, в добавка мед... може да се окаже не толкова полезно ястие. Някой гранулирани мюслита имат високо съдържание на захар, обърнете внимание и на процента масленост на млякото, а медът може и да е по-здравословен от захарта, но не ѝ отстъпва по калории. Да не забравяме и фруктозата от плодовете и ето – калорийна бомба!

Не слагайте повече от 20 грама мюсли на порция, избирайте нискомаслено кисело мляко, а ако държите на плодовете – гледайте да са по-воднисти като ягоди, малини и т.н.

Цялата статия прочетете на Tialoto.bg