На бунт срещу застрояването

Столичани излизат на протест в кв."Подуяне"

22.08.2016 | 14:13
На бунт срещу застрояването

Пореден протест срещу застрояването в София. Тази сутрин жителите на кв. "Подуяне" излязоха на улицата, за да изразят недоволството си срещу изграждането на жилищен блок в района. Какви са исканията на гражданите и позицията на общината.

Тази сутрин кръстовището между улиците "Русалка“ и "Буная“ осъмна обсадено от недоволни граждани. Камъкът на раздора се оказа строеж в района  върху зелена площ, където някога е предвиждано изграждане на детска площадка. 

"9 години нормалният административен ред не позволи да защитим този обществен обект и виждате от зелена зона това е един лунен пейзаж с изклани дървета през последната седмица. Ние искахме да го купим, но общината ни казаха, че това е зелена площ за детски площадки, сега ще никне някаквъв блок", споделя Димитър Бондаков- един от протестиращите.

Сред протестиращите е майката на малкия Любчо.  Недоволства срещу застрояването в района, защото според нея улицата е прекалено тясна за още блокове. 

"Живеем тук от 5 години и една от причината да се преместим в този квартал е, че е тих и спокоен, но той вече явно няма да бъде след като предстои строеж на 8 етаж жилище блок в близост до нашия", посочи Елица Кюмюрджиева.
 
Представители на общината поясниха, че в квартала има достатъчно детски площадки, а документите за строеж в района са изрядни. 

"Тук в момента се извършва строителство, за нас то е абсолютно законно. Собственици са продали на собственици, държавата е отредила право на строеж", уточниха от фирмата.

От другата страна на улицата, застанаха служители на строителната фирма, които съзряха в протеста политически оттенък. 
 
"Тук сме, за да защитим стройстелството , което се осъществява, защото както това нещо е тръгнало, то се поражда най-вероятно от това, че някой хора си мислят, че могат да спрат всички строителства в страната заради това, което се е случило може би в Младост", споделят от фирмата

Самият собственик на фирмата арх. Пламен Мирянов твърди, че строителството на бъдещата 8 етажна сграда не може да бъде спряно. 

"Ние разбираме безпокойството на жителите на квартала, но това , което ние срещаме  е когато закупуваме този терен, виждаме така наречената квартална кръчма с един травопост и това представлява частен терен", допълни още той.

Протестиращите дадоха двудневен срок да се извърши проверка "и да се спре строителство". В противен случай са готови на още протести и блокиране на пътища.