Анархия цари в Мексико след ареста на сина на Ел Чапо, при сблъсъци са загинали близо 30 души

Най-малко два самолета на местните летища бяха поразени от стрелба при нападения от картела "Синалоа"

08.01.2023 | 13:55 Редактор: Петя Кръстева

Вълната от насилие в Мексико продължава след ареста на сина на Ел Чапо. Загинаха близо 30 души. Мексиканският президент защити военната операция по задържането на наркобарона Овидио Гусман.

Носещият прякора Мишката, бе заловен при среднощна операция на 5 януари и откаран в същия затвор, от който баща му Хоакин "Ел Чапо" Гусман бяга преди 8 години.

Обвинението срещу него е, че ръководи картела "Синалоа" - една от най-могъщите организации за трафик на наркотици в света. Арестът му отприщи вълна от насилие, блокади и палежи. Започнаха сблъсъци с членове на картела в различни части на Кулиакан, които прераснаха в безредици в няколко района. 

Най-малко 19 заподозрени членове на бандата и 10 военни са загинали по време на ожесточените сблъсъци. А президентът на Мексико защити военната операция.

"Скърбим за загубата на всички, загинали изпълнявайки служебните си задължения. Съжаляваме и за други загуби", коментира президентът на страната Андрес Мануел Лопес Обрадор. 

След ареста десетки автомобили бяха запалени, а най-малко два самолета на местните летища бяха поразени от стрелба при нападения, за които се обвинява картелът "Синалоа". 

"Престъпни организации стреляха по самолети и на мексиканските военновъздушни сили, и на търговски авиокомпании, както и по съоръженията на летището в Кулиакан. Въпреки това, те не постигнаха целта си да спасят основния заподозрян, защото ние го неутрализирахме", допълни и министърът на отбраната Луис Кресенсио Сандовал.

Безредици избухват и при първия арест на сина на Ел Чапо отпреди три години. Тогава ситуацията по улиците излиза извън контрол и Овидио Гусман е освободен по нареждане на президента. 

Сегашният арест на Гусман се случва дни преди американският президент Джо Байдън и канадският министър-председател Джъстин Трюдо да посетят Мексико за участие в срещата на върха на северноамериканските лидери. 

Мексиканският президент Лопес Обрадор обаче отрече арестът да е свързан с пристигането на Байдън.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.