Картелът "Синалоа" отвлече хора и уби полицай след ареста на сина на Ел Чапо

"Молим гражданите на Кулиакан да не напускат домовете си", написаха от кметството

06.01.2023 | 15:05 Редактор: Искра Ангелова
Картелът

Безредици в Мексико след задържането на Овидио Гузман Лопес, син на известния наркобарон "Ел Чапо".

Над 250 автомобила бяха опожарени и жители бяха отвличани от предполагаеми членове на картела в град Кулиакан в провинция Синалоа в сряда вечерта и в четвъртък. Властите не съобщават какво е предизвикало насилието, но подобни действия понякога се случват след арест на член на картела.

По улиците на града се проведе 12-часова престрелка, в рамките на която се съобщава за един загинал полицай и най-малко 27 ранени. Въоръжени мъже затвориха най-малко 20 пресечки и обстрелваха изпратените срещу тях вертолет, транспортен самолет на ВВС на Мексико, както и пътнически лайнер.

"Молим гражданите на Кулиакан да не напускат домовете си поради блокадите, възникнали в различни части на града", написа кметът на Кулиакан Хуан де Диос Гамес в Twitter.

Арестът му е сериозна победа за мексиканските сили за сигурност в битката срещу наркокартелите - дни преди посещението на американския президент Джо Байдън.

Преди три години 32-годишният син на "Ел Чапо" беше арестуван за кратко, но тогава мексиканският президент го помилва, след като в отговор картелът започна война с властите.

Мексиканското правителство се бори да се справи с високите нива на насилие и значителната власт на наркокартелите в цялата страна

Снимка: БГНЕС