"Синалоа" изгради империя от трафика на кокаин, но превзема САЩ с нов наркотик

Той е много по-мощен и е отговор на променящото се търсене

07.02.2021 | 20:54 Редактор: Искра Ангелова

Влиятелният наркокартел "Синалоа" в Мексико изгради империя с продажбата на кокаин, но сега насочва вниманието си към нов, по-мощен наркотик, в отговор на променящото се търсене в САЩ.

Въпреки че картелът, известен с лидера си Хоакин "Ел Чапо" Гузман, който беше осъден на доживотен затвор, все още е огромен дистрибутор на кокаин в САЩ, в момента организацията залага на фентанила, за да задоволи търсенето на опиоиди на север от мексиканската граница.

Фентанилът е мощен синтетичен опиоид, подобен на морфина, но е между 50 до 100 пъти по-мощен, според американските власти. Мексиканските наркокартели добавят фентанил към хероина, за да го направят по-силен и по-скъп.

Преди известно време екип на Business Insider посещава лаборатория за фентанил в Мексико, управлявана от "Синалоа". Те я описват като елементарно подобие на палатка, намираща се на няколко часа от Кулиакан, столицата на "Синалоа". 

guzman

В нея имало петима мъже - "готвач", трима помощници и наблюдател, който е въоръжен. Той отговаря за комуникацията. Всички са били облечени в зелени камуфлажни униформи.

Те работят в импровизирани лаборатории за фентанил и хероин от 2019 г., когато картелът решава да изостави марихуаната и маковите полета настрана, за да задоволи новото търсене, информира Business Insider.

"Нашите клиенти, които са от другата страна на границата, вече не искат стария катранен хероин. Те свикнаха със супер мощен хероин, към който добавяме и фентанил", каза един от членовете на картела.

Според него наркозависимите в Америка са започнали да се интересуват от хероин с фентанил хероин през 2015 г., но картелът получава "рецептата" и започва производството едва през 2019 г.

"Готвачът се научи от китаец, когото картелът доведе чак дотук. Той е единственият, който знае рецептата. В началото много хора умираха, защото нямахме правилната рецепта, а някои от тях не бяха наясно колко силен е новият продукт", допълни членът на Синалоа.

Една жертвите се оказва, че е Ландън Марш, син на сенатора от щата Аризона Кристин Марш.

"Той си купи уличен наркотик с фентанил. Това го уби", каза Марш, която сега се бори срещу разпространението на фентанила в Аризона.

"Нашият щат е изправена пред опиоидна криза. Загубихме 8 140 души от юни 2017 г., а наркотиците, в които има фентанил, са основен фактор за тази криза", допълни Марш пред Insider.

Sinaloa

През 2018 г. над 30 000 души са предозирали с фентанил в САЩ, което го прави един от най-смъртоносните наркотици в историята, според Щатския център за контрол и превенция на заболяванията.

Точно тази стратегия - смесване на хероин с фентанил - превърна картела "Синалоа"  във водещ играч в този относително нов бизнес.

Мексиканските власти съобщиха за 466% ръст на иззетия на фентанил през 2020 г.

"Разбихме 175 незаконни лаборатории за фентанил, което е с 92% повече от тези през 2019 г.", заяви министърът на отбраната на Мексико Луис Сандовал.

По думите му мексиканските картели са се адаптирали бързо. А повечето химикали, които картела използват, са внос от Китай и Германия.

"Приготвяме от 10 до 20 килограма хероин на ден и работим през по-голямата част от седмицата", каза готвачът. 

Уличната стойност на 10-килограмова партида може да достигне до 3 млн. долара. Мексиканските картели наемат американци, които да внасят наркотици в САЩ в опит да заобиколят временните ограничения по границата.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК