Майки героини: Украински бебета на бежанци проплакват в България

Бременните жени бягат от ужаса на войната и откриват подслон в страната ни

07.03.2022 | 19:24 Редактор: Теодора Патронова

Все повече украински бежанки раждат децата си у нас. След първото новородено в Бургас - на 3 март, украински бебета проплакаха и във Варна и в Силистра.

Млада жена, избягала от ужаса на войната в Украйна, даде живот на здраво момиченце във Варна. Малката Ана се е появи на бял свят на 4 март часове, след като майка ѝ напуска Одеса. 36-годишната Шурена благодари за грижите и помощта на българските лекари.

"Благодаря на Бог, че всичко е наред. Родих с цезарово сечение. Пътят беше много дълъг и тежък", разказа тя.

19-годишнта Оля Ребчук е студентка от Одеса. Бременна в деветия месец е успяла да избяга от ужаса на войната, заедно с родителите на съпруга си. Намират подслон в Силистра, където снощи се ражда и малкият Ерик.

"В колата бяхме 5 човека и малко дете, беше страшно, но успяхме да стигнем. Нямаше как да остана да родя в Украйна", обясни тя.

Въпреки стреса от войната и тежкото пътуване, Оля ражда здраво дете. Ерик тежи 3,3 килограма и е с дължина 52 сантиметра.

"В добро здравословно състояние е жената. Няма никакви проблеми след операцията и детето е добре засега", обясни завеждащият АГО в МБАЛ –Силистра д-р Веселин Гавазов.

А семейството се надява войната да свърши, за да се приберат у дома.

В социалните мрежи вече започна кампания за събиране на помощи за младата родилка и бебето ѝ. Вече им е осигурен дом в Силистра.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК