Евентуалният балотаж поставя изборите в чужбина под въпрос

На 14 ноември ще има вот в 68 държави в над 760 секции

22.10.2021 | 17:44 Редактор: Теодора Патронова

Евентуален втори тур на президентските избори е най-голямото предизвикателство при организацията на вота зад граница. Къде ще бъдат разкрити най-много изборни секции и колко наши сънародници подадоха своите заявления?

За трети път Мартин Чилев ще помага за организацията на изборите зад граница. Председател е на изборна секция в Германия в областта Северен Рейн-Вестфалия. Ваксиниран е – така отговаря на изискването членовете на СИК да имат зелен сертификат.

"Имунизирани, тествани или тези, които са преболедували. Така че мнозинството от колегите са ваксинирани. Тестване 24 часа преди изборите", каза Чилев.

Най-големите трудности очаква да са организацията на избор 2 в 1 и логистиката. Той добави, че очаква доста тежки избори, защото мнозинството от секциите ще бъдат с машини.

"Ще има машинно избиране , което като логистика е изключително предизвикателство", добави той.

Софтуерната настройка на машините и логистиката за евентуалния балотаж на президентския вот на 21 ноември са голямото предизвикателство пред външното ни министерство

На 14 ноември избори ще се проведат в 68 държави в над 760 секции. Навсякъде ще се спазват всички противоепидемични мерки.

До края на другата седмица всички книжа за изборите трябва да бъдат изпратени с дипломатическа поща зад граница. В над 200 секции ще може да се гласува машинно. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК