България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Демонстрация как ще гласуваме и какво е важно да знаем за машините

"Разписката за народни представители ще бъде 2 пъти по-дълга от разписката за президент и вице", каза Росица Матева

22.10.2021 | 08:45 Редактор: Искра Ангелова

За гласуване на изборите няма да се изисква "зелен сертификат". Това уверяват от Централната избирателна комисия. Как ще гласуваме за изборите 2 в 1 с машина?

"На екрана на машината са изписани опциите за гласуване. Избирателят трябва да посочи за кои избори ще гласува, като натисне върху полето за съответните избори. Ако натисне в първото поле, ще гласува и за двата вида избори - парламент и президент, второто поле е за президент, третото поле е за народни представители. Избирателят, влизайки в изборното помещение, трябва да бъде наясно за кой от двата избори иска да гласува, или и за двата", каза зам.-председателят на ЦИК Росица Матева в студиото на "България сутрин".

Тя поясни, че първата бюлетина президентската и е на 2 страници.

"Имаме 23 кандидатски листи. А бюлетината за парламентарните избори е същата като на 4 април и 11 юли. Тя ще бъде на 3 страници, тъй като имаме повече регистрирани партии и коалиции, а в 2 от районите имаме и независими кандидати. Когато се избере партия или коалиция - стават активни кръгчетата с преференции. Когато избирателят отиде да гласува, е хубаво пред изборното помещение да прочета кандидатските листи, за да знае номера на своя кандидат, който иска да подкрепи. След като направи избора за партия и коалиция - натиска в кръгчето съответния избор, полетата потъмняват, което значи, че изборът е направен. След това отиваме към бутона "Преглед", с него виждаме избора, който сме направили и в двете бюлетини. Има опция и за връщане, с която може да променим избора за коалиция, партия или президент. А след като натиснем бутона "Гласуване" - се разпечатват двете разписки", допълни Матева в ефира на Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че е важно избирателите да не дърпат веднага разписките в момента, в който се разпечатват.

"Трябва да изчакат и да се чуе звуковият сигнал. Разписката за народни представители ще бъде 2 пъти по-дълга от разписката за президент и вицепрезидент. Имаме достатъчно машини за изборите. В страната има 11 237 устройства. До края на месеца ще бъдат доставени още 1 600. В чужбина все още не е ясно в колко секции ще трябва да бъдат поставени машини", коментира зам.-председателят на ЦИК.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК