Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Автотехническите експертизи се оказват сериозен проблем, липсват и вещи лица

"Много е важно да имаме работещо правосъдие", каза Илия Тодоров

11.04.2024 | 15:33 Редактор: Деси Николова

Поредица от фрапантни нарушения на пътя. От пияни с почти 3 промила алкохол в кръвта до избягали от катастрофа. По всичко личи, че мерките не дават особен резултат. На този фон за пореден път родители на деца, загинали в катастрофи, излязоха на протест пред Съдебната палата в София. Те настояват за бързо изготвяне на автотехническите експертизи. В момента това отнема между 1  и 2 години.

"Това е много сериозен проблем, защото и наказателните, и гражданските дела действително се бавят с години. Голяма част от проблема е именно в тези експертизи. Много е важно да имаме работещо правосъдие, за да може наказанията да се налагат в някакъв разумен срок", заяви Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи в студиото на предаването "Директно".

Този тип автотехнически експертизи са решаващи при тези дела. Гостът посочи, че липсват достатъчно вещи лица, които да ги изготвят.

"Имаше едно добро предложение - да се направи списък с вещите лица. От една страна проблемът е, че вещите лица са малко. Преди години се направи изменение, за да се разтоварят претоварените софийски съдилища, този тип дела се разглеждат по местонастъпване на местопроизшествието. Проблемът е, че в провинцията има още по-голям недостиг на вещи лица", отбеляза Тодоров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.