Смъртта остава безнаказана: Условни присъди и бавене на дела за убити деца на пътя

Почернените родители се надяват новите управляващи да чуят исканията им

10.04.2024 | 18:30 Редактор: Елеонора Танева

Родители на деца, загинали в катастрофи се събраха на протест пред Съдебната палата в София. Почернените семейства призовават за бързо изготвяне на автотехническите експертизи, тъй като процедурата в момента води до сериозно забавяне на делата

"Надявам се някой да ни чуят, защото днес сме ние, утре може да е всеки един от вас", каза Мария

Със сълзи в очите, отнети мечти и надежда войната на пътя най-накрая да свърши, майките от "Ангели на пътя" от цялата страна се събраха отново, за да се чуе техния вик – "нямаме повече деца за убиване". Почернените родители искат бърз процес по изготвянето на автотехнически експертизи, за да се ускори съдебния процес и виновниците да бъдат наказани. 

"Всичко ни отне, на 4 септември 2023 окръжният прокурор на Пловдив ни уби повторно с условна присъда на водача, понеже бил млад, с чисто съдебно минало, без алкохол", сподели Гено, баща на убития 15-годишен Никола от Съединение.

"Това не е наказание, каквото прави този с условна присъда - правя го и аз сутрин ставам, мога да пия кафе, да отида на кино, театър, където си искам", 

"При 100% доказана негова вина, ние чакаме година и половина автотехническата експертиза и това било обичайна практика, че се бавели", 

А през това време убийците на децата им са на свобода. 

"Няма автотехници, те знаят, че това може да се реши бързо. Бяха толкова много служебни, не служебни, всеки се прави, че проблем няма. Писахме и до новите министри, при старите чуваемост няма. На Сарафов е писал всеки един от нас, той изобщо не ни отговаря", допълни майката на убития в катастрофа Васко - Петя Иванова. 

А след две години ходене по мъките днес е първото дело за убийството на сина на Кристина Дойнова от Самоков. 

"На свобода е, кара си, живее си, работи си, а за нас животът спря, животът спря от 2 години откакто уби сина ми", казва почернената майка.

За строгост на закона и криминализиране на отказа от тестване настоява и Мария, която през 2022 г. губи 19 годишната си дъщеря. Виктория е пометена на пешеходна пътека на столичния булевард "Гоце Делчев" от шофьор, който е карал с несъобразена скорост. Още няма дело, а след година и 4 месеца излиза автотехническата експертиза.

"Това е чувство за безнаказаност от водачите, ако знаят, че ще останат без книжка доживот, няма да карат с тази скорост, ще се замислят, че и те могат да бъдат жертви", убедена е Мария.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева. 

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа