Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Доклад показа до болка познати проблеми на здравеопазването ни

Системата не е претърпяла съществени изменения, заяви д-р Петя Георгиева

19.02.2024 | 14:15 Редактор: Деси Николова

Докато в последните месеци общественият фокус отново е насочен към българското здравеопазване, мащабен доклад на Института за пазарна икономика открои притеснителни пробойни в системата – ненужно голям брой болници, над 2 млн. хоспитализации на година, неефективно финансиране и множество възможности за злоупотреби.  

"Проблемите в здравеопазването са от много години. Те не се променят, тъй като системата, сама по себе си, откакто функционира в този си вид от 2000 година, не е претърпяла съществени изменения. Това, което сме виждали през последните 10-15 години, продължаваме да го наблюдаваме и днес", отбеляза пред "Директно" икономистът д-р Петя Георгиева, която е и един от авторите на изследването.

Тя посочи факта, че страната ни разполага с много голямо количество болници. Болниците, които са публична собственост, са близо 190. Общият брой на лечебните заведения за болнична помощ у нас е 341. Това означава, че имаме и частни болници, които не са разглеждани в анализа, но те също представляват една много значителна част от този сектор.

"Имаме много широка мрежа, най-широката от страните в Европейския съюз, ако измерваме през брой легла спрямо населението. Същевременно заетостта на леглата не е много голяма. Тези легла съществуват, използват се до голяма степен, но в голяма част от тях са всъщност кухи структури, които никой не употребява", заяви икономистът. в ефира на Bulgaria ON AIR.

Огромният брой болници в страната показва неефективността на системата за здравеопазване, смята гостът.

"Големият проблем е, че когато имаме много лечебни заведения за болнична помощ и те се използват за предимство, преди пациентът да премине през извънболничната помощ, той директно достъпва до болничната помощ. Това означава неефективно изразходвани ресурси, тъй като реално погледнато болничната услуга е най-скъпата в системата. Трябва така да построим и да структурираме системата, така че това да се случва накрая", категорична е д-р Георгиева.

Гледайте целия разговор във видеото.