Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Българското здравеопазване не е еднакво достъпно за всички деца

Здравето на младите хора и на децата е актуално винаги, категоричен е Петър Цинцарски

07.02.2024 | 18:30 Редактор: Деси Николова

Българският червен кръст (БЧК) започва инициатива за детското здраве. Този път не става дума само за детската болница, а и за здравото образование на децата. При това то не е свързано само с това, което се случва в училище.

"Здравето на младите хора и на децата е актуално винаги. За БЧК това е една от основните дейности, но сега по инициатива на главния редактор на списание "Български лекар" беше инициирана такава дискусия - кръгла маса, на която да бъдат поставени проблемите, трудностите и да се търсят решенията", каза експертът от БЧК Петър Цинцарски в студиото на предаването "Директно".

По негови думи в детското здравеопазване има множество проблеми, а това хората да се познават и да си сътрудничат е една от изключително важните теми, които са поставени на дискусията.

"Достъпът до здравеопазване понякога е затруднен. Може би очакваме, че Националната детска болница ще реши всички проблеми в детското здравеопазване, което мисля, че няма да е така, но идеята е да се правят такива срещи на национално и регионално ниво", каза още Цинцарски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че българското здравеопазване не е еднакво достъпно за всички деца в страната.

"Въпрос на време е да имаме и други трудност. Стана ясно, че педиатрите не са чак толкова много, застаряват, а и детските психиатри са малко. Има трудности и в много други неща, но ако се задълбочаваме само в проблемите, а не търсим истинските решения, нещата ще стават все по-страшни", алармира гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.