Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Военен експерт: Войните накараха държавите да гледат по-сериозно на отбраната си

"Очакват ни продължителни конфликти", заяви доц. Георги Цветков

20.12.2023 | 19:07 Редактор: Деси Николова

За съжаление, тази година ще остане в историята с няколко военни конфликта, които силно разтърсиха света. Действията в Украйна тлеят, а по нищо не личи нещата да са се уталожили. Някак останаха на заден план след атаката на "Хамас" в Израел. На фона на всичко това - кораби с български екипажи бяха пленени от различни групировки.

"Ако в края на 2022 г. имаше надежди, че поне войната в Украйна може да приключи в рамките на тази година, то се видя, че това не е възможно и в момента това, което всички признават, е, че ни очаква един продължителен конфликт. Няма податки за скорошно приключване нито от руска, нито от украинска страна", заяви военният експерт доц. Георги Цветков в студиото на предаването "Директно".

По негови думи войната е накарала различни държави да започнат да гледат по-сериозно на отбраната си, но политическите решения, които се взимат спрямо военните действия, ще доведат до промяна чак след години.

Военният експерт коментира и ситуацията с пленените кораби с българи на борда.

"Наясно сме, че това е много критична точка от транспорта в световен план. Там минават 12% от общия транспорт. Ще има засилено присъствие на морски кораби от страна на западните държави, които да патрулират района, но при обсъжданията на варианти за действие се констатира, че не може да се направи нещо повече от засилено патрулиране", подчерта доц. Цветков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Експертът изрази и мнението си за конфликта в Близкия Изток. Според него е имало твърде големи очаквания към разузнавателните служби и предотвратяването на войната е било непостижима цел. 

"Може би е трябвало да бъдат по-добре информирани и по-добре подготвени, че такова нещо може да се случи, но има свръхголямо очакване относно възможността отсрещната страна да бъде наблюдавана и подслушвана", заяви доц. Цветков.

Гледайте целия разговор във видеото.