Украйна ще произведе ударно 1 милион дрона догодина

Камишин посочи, че за сравнение броят за този месец е 50 000

20.12.2023 | 17:31 Редактор: Деси Николова
Украйна ще произведе ударно 1 милион дрона догодина

Украйна планира да произведе догодина 1 милион дрона, които предават картина на живо (First-person View (FPV) drones), заяви днес министърът по въпросите на стратегическите индустрии Олександър Камишин, цитиран от ДПА.

Камишин посочи, че за сравнение броят за този месец е 50 хиляди.

Този вид безпилотни летателни апарати намират широко приложение на фронтовата линия, отбелязва ДПА. Украйна използва интензивно такива дронове, първоначално замислени за лична гражданска употреба, но модифицирани за нуждите на бойното поле, още от първите дни след руската пълномащабна инвазия в страната на 24 февруари миналата година.

Впоследствие Русия също започна да използва тези евтини, но ефективни средства за разузнавателни мисии и нападения. Смята се, че тя вече разполага с много повече дронове, които предават картина на живо, отколкото Украйна, посочва ДПА.

"Всички производствени мощности са готови и започва сключването на договорите за 2024 г.", обобщи в "Телеграм" украинският министър по въпросите на стратегическите индустрии.

Камишин съобщи, че Украйна планира да произведе през следващата година и повече 11 000 ударни дрона със среден и голям обсег. Сред тях са поне 1000 безпилотни летателни апарата с обсег над 1000 километра, предаде БТА.

Украйна работи за увеличаване на своето собствено оръжейно производство, за да си осигури стабилни доставки, а не да разчита изключително на помощта на партньорите, както и за да стимулира националната икономика, отбелязва ДПА.

Снимка: Pixabay