Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Увеличили са се сигналите за домашно насилие през 2022 г., повече хора търсят помощ

Нови мерки се очаква да заработят в началото на 2023 г., каза Надежда Стойчева

28.11.2023 | 15:43 Редактор: Вяра Димова

Множество законодателни промени бяха приети през август месец, касаещи домашното насилие. Очаква се мерките да заработят от началото на следващата година. На фона на очакваните промени сигналите за домашно насилие тази година са се увеличили. Това заяви в ефира на предаването "Директно" Надежда Стойчева от фондация "Анимус".

За миналата година във фондацията са получени 2700 сигнала за домашно насилие. Тази година, до октомври месец, те са 2900. Според Стойчева причината се крие не в повишаването на случаите с насилие, а във факта, че повече хора са се осмелили да потърсят помощ.

Гостът отбелязва, че е важно да бъдат създадени повече консултативни центрове и кризисни звена за пострадалите от насилие, както и да се работи с извършителите на домашно насилие. Освен това, Стойчева изтъкна и нуждата от добър координационен механизъм.

"Координационният механизъм е написан през 2012 година. Сега обаче трябва да има работна група, която да го направи и да го освежи. Изключително важно е да бъде описан ангажиментът на всяка една институция и Националният съвет по домашно насилие ще контролира това", каза гостът.

По нейни думи в страната обществените нагласи играят силна роля в превенцията и борбата с домашното насилие като отбеляза тревожна статистика по въпроса.

"50% от хората смятат, че това е собствен, личен проблем и не искат да се наднича в тяхното семейство. Това са консервативни, които водят до разпространение и ескалация на насилието, каквото го виждаме в последните години", отбеляза Стойчева пред Bulgaria ON AIR.

Тя коментира и темата за Истанбулската конвенция, която все още е обект на разногласия. Според нея покрай конвенцията са се изразили множество мнения, които са неправилни, изкривяват информацията и целят да заблудят обществото, а всъщност международният документ е изключително важен.

"Самата конвенция е една идея, която е мечта за живот без насилие върху жени и млади момичета и борба с домашното насилие, сексуалното насилие и изнасилванията и трафика на хора. Това е изключително важно да се случва и да има борба и подкрепа", настоя още Стойчева.

Гледайте целия разговор във видеото.