Денков: През 2023 г. над 20 жени са убити от мъже в България

"Нито една форма на насилие няма оправдание", заяви премиерът

25.11.2023 | 10:36 Редактор: Искра Ангелова
Денков: През 2023 г. над 20 жени са убити от мъже в България

В Международния ден за борба с насилието над жените имам едно силно послание: Нито една форма на насилие няма оправдание. Това каза в специално обръщение, разпространено от правителствената пресслужба, премиерът акад. Николай Денков.

Той припомни, че през 2023 година над 20 жени са убити от мъже в България. Общо 1359 са регистрираните случаи на домашно насилие и това са само тези, за които има информация.

По думите на премиера това не е само за проблем на жените: "Проблем е за всеки, който се чувства слаб и има усещането, че по-силният има възможност да го нарани, дори да го убие."

Николай Денков описа мерките, които кабинетът е предприел за борба с домашното насилие - създаването на Национален съвет за превенция и защита от домашното насилие, създаването на сектор "Домашно насилие" към Министерството на вътрешните работи, обучението на хората, които работят в този сектор, както и увеличаването на броя на кризисните центрове в страната.

"Борбата срещу насилието над жените е на всички нас: съседи, роднини, колеги. Всеки знак за насилие трябва да бъде адресиран, всяка рана трябва да бъде последна. Това са нашите майки, дъщери, сестри, съседи и колеги. Няма да позволим те да живеят в агресия. Насилието няма оправдание", подчерта акад. Денков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR