Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Военен експерт: Новият конфликт в Израел ще е много мащабен и няма да приключи бързо

Очевидни са пропуските в израелското разузнаване, убеден е доц. Георги Цветков

11.10.2023 | 13:47 Редактор: Калина Донкова

Няма съмнение, че нападението на "Хамас" в Израел е изключително дръзко по своя мащаб и като начин на поведение. Те очевидно са доста добре подготвени и то продължително за тази операция. Това коментира в ефира на предаването "Директно" военният експерт доц. Георги Цветков.

По думите му е очевидно, че щом нападението бе изненадващо за Тел Авив, то категорично са допуснати пропуски в израелското разузнаване.

"Често има коментари, че е невъзможно една разузнавателна служба като "Мосад" или въобще израелските разузнавателни служби да допускат грешки. Факт е всъщност, че всички разузнавателни служби по целия свят, дори такива около, които има особена митология, исторически са доказвали, че допускат грешки. Освен това отсреща има очевидно структура, която продължително време се е подготвяла за тази война, която се е нагодила към своя противник", смята той.

Това не е случайна ескалация, каквито сме виждали в предишни години. Говорим за една мащабна подготовка

Независимо, че има призиви за мир, които ще се увеличават в следващите дни, има едно разбиране, че Израел е в пълното си право да се защити, каза Цветков.

Според него новата война ще е много мащабна и именно поради тази причина няма да приключи бързо.

"За да се постигне един решителен резултат ще трябва израелските въоръжени сили, поддържайки сигурността по северната и източната граница, защото знаем, че там е потенциален и зараждащ се нов фронт - говорим за "Хизбула", откъм територията на Ливан, те ще трябва да влязат в територията на ивицата Газа. Знаем, че въпреки че е малка, тя е изключително гъсто населена, което ще означава една много сложна операция", обясни гостът.

Въпреки че в първите дни на новата война е създадено усещане, че желанието за възмездие от страна на Израел е водещо, Цветков е категоричен, че Тел Авив ще подходи подготвено и професионално.

Експертът коментира и тезите, според които заради променената позиция на Израел по отношение на войната на Русия в Украйна, действията на "Хамас" може да са инспирирани от Москва.

"Ако говорим за директно въвлечена страна, то това е Иран, както през "Хамас", така и през "Хизбула" и това не е тайна за никого. Руското участие е възможно, както е видно от ясното заемане на страна на политическо равнище", на мнение е Цветков.

"Не трябва да е никакво учудване, ако това заемане на страна е продължило в предоставяне на въоръжение, не на последно място в предоставяне на разузнавателна информация. Това нападение очевидно е дълго и внимателно подготвяно както по отношение на удари по конкретни цели, така и по отношение на нахлуването от територията на Газа в територията на Израел", категоричен бе още той пред Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.