Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Икономист: Заради инфлацията е възможна по-голяма корекция на минималната заплата

Според Адриан Николов повишенията на пенсиите и социални плащания са нещата, които слагат пари в джоба на най-бедните хора

04.08.2022 | 14:40 Редактор: Теодора Патронова

КНСБ предлага на служебния кабинет още през октомври минималната работна заплата да стане 800 лв., което може да стане с нова актуализация на бюджета.

"Не сме имали бюджет без увеличение на минималната заплата последни 15 години, така че със сигурност в момента, в който стигнем до някаква бюджетна процедура, увеличение на минималната работна заплата ще има. Въпросът е с колко. На фона на настоящата инфлационна ситуация вероятно ще видим една доста по-голяма корекция в сравнения с последните няколко години", каза икономистът Адриан Николов в "Директно".

Той добави, че го притеснява времето на това предложение, защото няма да имаме работещо правителство, освен служебното. Според него такова увеличение през октомври няма как да стане механично. Най-вероятно няма да има втора актуализация на бюджета.

"Голямата заплаха е да не успеем да осигурим достатъчно адекватни и големи доставки на газ. Ние си направихме труда да прегледаме колко предприятия у нас разчитат пряко на газа, а те не са чак толкова много. Това са най-вече предприятия, които се занимават с производство на торове. Топлофикациите са големият казус, тъй като те се отнасят до начина на живот на много хора", обясни Николов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му погрешно е широкото използване на минималната работна заплата като индикатор за изчисляване. Той смята, че линиите на бедност и критериите са по-подходящи за насочване на политики в определена посока. Повишенията на пенсиите, социални плащания и помощи са нещата, които слагат пряко пари в джоба на най-бедните хора.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК