Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Социолог: Краят на този парламент беше логичен

Какви са възможните политически сценарии пред страната?

08.07.2022 | 23:00 Редактор: Калина Донкова

Политическите ресурси на този парламент бяха изчерпани и краят му беше логичен. Това коментира в ефира на предаването "Директно" социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова.

"Продължаваме промяната се върна към предишната формула, тоест да търси единствено и само подкрепа от независими депутати. Формула, която трудно можеше да се осъществи, а дори и да се осъществеше, тя по никакъв начин не отговаря на изключително сериозните предизвикателства пред страната, които изискваха подкрепа от много по-широки политически сили", каза тя.

По думите ѝ в кризисни времена се изисква устойчиво парламентарно мнозинство.

Димитрова коментира думите на президента Румен Радев при връщането на неизпълнения проучвателен мандат от "Продължаваме промяната", от които стана ясно, че държавният глава дава още време на партиите, за да приемат законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост.

"Две неща си струва да отбележим. Първото е, че Планът за възстановяване и устойчивост, последният вариант, беше внесен и одобрен през март. Тоест, имаше достатъчно време тези закони да бъдат изработени и да са внесени в парламента. Така че, буди учудване защо през тези период не са внесени. Вероятно сега ще бъде даден допълнителен шанс" , посочи тя. 

За възможните сценарии за това в кого да отидат вторият и третият проучвателни мандати, както и какви са вариантите за нови предсрочни избори - вижте целия разговор с Боряна Димитрова във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК