Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Политолози: Логиката за вота е политическа, отиваме на предсрочни избори

Доц. Татяна Буруджиева и Милен Любенов коментираха политическата обстановка у нас

22.06.2022 | 18:21 Редактор: Искра Ангелова

Гласуването на вота на недоверие срещу правителството на Кирил Петков предстои. От опозицията увериха, че ще се регистрират и кворум този път ще има.

"Категорично ще има кворум, защото няма никаква логика да си внесъл вот на недоверие и да не присъстваш. Парламентарната група на ГЕРБ беше една от тези, които не присъства сутринта. Неприсъствието беше заради точката за избор на председател на парламента, която така или иначе щеше да "изяде" времето за всички останали неща, които е трябвало да решава парламента", каза политологът доц. Татяна Буруджиева в студиото на предаването "Директно".

Тя подчерта, че това гласуване е изключително важно, за да може да се "отпушат" редица неща нататък.

"Трудно ми е да преценя за изненади, но като гледаме мобилизацията в последните няколко дни по-скоро този вот на недоверие ще мине. Залогът е голям, партиите са готови на всичко, за да мине този вот", коментира колегата ѝ Милен Любенов.

Според Буруджиева логиката за вота на недоверие не е от икономическа гледна точка.

"Логиката определено е политическа и тя е свързана с тези икономически мотиви. Има основания в реалната ситуация в България да се търси контрол и отговорност какво прави правителството. Едно правителство обикновено пада от собствените си министри. А вотът на недоверие е с мотиви, които дават възможност на опозицията да говори по теми, които ѝ се струват важни за обществото", подчерта тя.

И бе категорична, че в момента икономическите теми са изключително важни за българина и е логично да се поиска вот на недоверие по тях.

"Опозицията допусна една голяма тактическа грешка - първо с отстраняването на Никола Минчев от председателския пост, второ с внасянето на този вот на недоверие, защото отново на дневен ред се върна темата за корупцията и за мафията. Няколко дни опозицията обяснява, че няма ново мнозинство. Те не могат да обяснят защо тази конфигурация се получи точно в този момент", допълни Милен Любенов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Буруджиева смята, че в момента опозицията действа без обмислени стратегически планове: "Очаквано беше да има тежки конфликти и напрежение в коалицията за актуализацията на бюджета, защото така функционира този кабинет. Комуникацията е много затруднена. "Продължаваме промяната" комуникира с всеки отделно, а всеки има чувството, че трябва да си работи самостоятелно."

По думите на Любенов страната ни отива към нови избори.

"Не съм съгласен с тезата, че никой не иска да ходи на избори. Видяхме и днес автобусите от цялата страна за подкрепа на "Възраждане", ДПС. На практика се намираме в предизборна кампания. Но не може да разберем защо се случи точно сега. Може би тази причина ще стане ясна по време на кампанията", разясни политологът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК