Да не се явиш на работа: Как ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и "Възраждане" саботираха НС

"Ако има ново мнозинство в българския парламент, да влезе в зала", призова Георги Свиленски от БСП

22.06.2022 | 13:57 Редактор: Здравко Черкезов

Часове преди гласуването на вота на недоверие към кабинета "Петков", опозицията бламира сутрешното заседание на Народното събрание, на което трябваше да бъде избран нов председател на парламента на мястото на Никола Минчев. 

Минути след 9 ч. сутринта пленарната зала се оказа наполовина празна. ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и "Възраждане" бойкотираха заседанието. Вторият опит също се провали. В това време вместо депутатските банки, опозицията зае диваните пред залата в изчакване да мине и третото броене. 

Затова депутатът от "Продължаваме промяната" Михал Камбарев излезе от залата и потърси колегите си от опозицията с телефон из кулоарите на парламента. 

Камбарев: Здравейте, г-н Дилов, търсим опозицията, за да започнем работа.
Дилов-син: В процедура сме по вот на недоверие. Има една поговорка: Залудо работи, залудо не стой. Може да го прочетете като вот на недоверие.

"Потърсих опозицията, защото, когато получаваме заплата, която се плаща от българските граждани, в 9:00 часа трябва да сме на работа. Обикновено ако сме на нормална работа, вашият шеф ще види вие дали сте там. Смятам, че трябваше да покажем, че някои хора просто не се появяват на работа", обясни Камбарев.

Партньорите в управлението видяха саботаж на работата на парламента.

"Това мнозинство не желае преди вота на недоверие да покаже, че действа в пълна координация и синхрон помежду си и са създали плътно ново мнозинство. Това е начин да се скрият от хората и да изчакат часа на вота", коментира Антоанета Цолова от "Демократична България".

"Ако има ново мнозинство в българския парламент, да влезе в зала, а не по улиците. Тези 125 народни представители, които свалиха Минчев, да влизат в зала и да гласуват законите", отсече председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски.

Напусналите властта също заявиха: ИТН е в опозиция.

"Настоявахме за бърза смяна на председателя и избора на нов, за да може вотът на недоверие да се проведе в неделя, защото натискът срещу нас е ужасен. Как бихте се чувствали всеки ден да получавате по няколко SMS-а", обясни Ива Митева.

А опозицията беше лаконична.

"Кворумът е отговорност на управляващите. Нито Кирил Петков, нито Асен Василев, нито Бойко Рашков са ми се обаждали да ми дадат някакви указания и аз не знам какво да правя", каза иронично лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Слагаме некролога не само на НС, а на българския преход", заяви от своя страна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

След извънредното заседание за гласуване на вота на недоверие, следващото редовно заседание е в четвъртък.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
3 rate up comment rate down comment 0
А
преди 1 година
помните ли когато комунистите не ходиха на работа 6 месеца в 45 НС,и си вземаха заплатите,тогава можело според роглю Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
неработещи богаташи
преди 1 година
Кворумът в Народното събрание е отговорност на управляващите. Като няма кворум - НС се разпуска, защото не може да работи! Стига са лапали по 10 хил. на месец, без да вършат нищо полезно! Сигнализирай за неуместен коментар