Реферът чики-рики: Всички в България сме мизерни

„Никакъв умисъл, ако съм подминал дузпа. Няма смисъл от обиди, нивото ни е ниско”, твърди Ристосков.

17.04.2013 | 23:54
Реферът чики-рики: Всички в България сме мизерни

Холандската стрела на „Левски” Гари Родригес прободе два пъти „Локомотив” (Сф) за 3:1 в първия полуфинал за Купа България. Мачът на стадион „Георги Аспарухов” завърши с претенции на гостите към съдийството и забележителна медийна изява на Христо Ристосков, който наруши забраните и коментира най-спорното си решение.

Колоритният рефер от Сандански, който наскоро обясни как оплескал мач в турнира след „чики-рики по маси” и натрупани килограми, сега апелира да не се правят трагедии, защото всички в България сме „мизерабъл”.

„Локо” визира подминати червен картон (при 0:0) и най-вече дузпа (при 3:1) при намеси на "сини" защитници срещу тарана Крум Бибишков. Треньорът Емил Велев, който гледа от трибуните заради наказание, заяви: „Имаше дузпа, не знам защо Ристосков не я свири - от страх ли, от какво? В началото на второто полувреме Бибишков излизаше сам срещу вратаря, Мюлдер беше последен и го спъна, това за мен е червен картон”.

Директорът Георги Марков е още по-остър: „1000 процента дузпа. Казах, че няма да коментирам съдиите, но нещо трябва да се направи. Те решават мачове. Това, което сме си заслужили, не ни го дават. Трябва да ги изхвърлят всички. Има добри млади съдии. Няма да се сърдя на нито един млад, ако допусне такава грешка, но не мога да разбера този какво свири. Ако положението беше за Левски, щеше да си счупи свирката, за да стане 4:1”.

Ристосков обясни ситуацията в частност и генерално: „Според мен защитникът (Везалов) игра първи с топката, но ако е играл Бибишков, значи е дузпа. Значи ме е подвел. Не съм гледал запис. Ако Бибишков играе първи, значи е наказателен удар. Останах с впечатлението, че защитникът на Левски играе първи, така че никакъв умисъл. Не се притеснявам, че може да ме накажат. Аз съм достатъчно ерудиран човек, за да работя на много места, не е само съдийството. Без всеки може във футбола - едни идват, други си отиват. Марадона и Стоичков вече не играят, футболът пак съществува, така че не мисля от един мач и една дузпа тук да правим разни трагедии. Ние сме достатъчно мизерабъл всичките в България, няма смисъл. Има съдийски наблюдатели и комисия, които да дават оценки. По-скоро трябва всички да сме по-толерантни един към друг, защото напрежението се нагнетява, а нивото ни е ниско на всички”.

Ръководилият „Локо” помощник-треньор Любомир Симов акцентира на собствени слабости. 22-годишният бързак Родригес проби отбраната 5-6 пъти и в два (64, 75 мин) с изстрели от 15-ина метра направи 2:0. „Локо” намали чрез Илиев (81), но веднага допусна Велев непокрит отблизо също с глава за 3:1 (83). „Имахме нужната нагласа и докъм 60-ата минута нещата се получаваха, но оттам нашите се поумориха и загубиха концентрация. 2:1 беше отличен резултат, но не всичко е загубено и при 3:1”, обясни Симов.

Героят на мача Гари Родригес заяви: „Авансът ще стигне, ако вкараме гол и на реванша”. Ответният на 24 април ще е в „Надежда”. „Локо” очаква лиценз за безопасност на стадиона от общинска комисия, а шампионатният тази събота с „Ботев” (Пд) ще е първи домакински от април 2010.

Треньорът на „Левски” Николай Митов записа дубъл над „Локо” от първите си два мача и специално похвали ненавършилия 17 години халф Антонио Вутов: „През първото полувреме бяхме по-сковани, нямахме търпение при пасовете, за второто им казах повече да играят с топката и стана. Видях доста грешки, които ще оправяме, но съм доволен от резултата. Отлично на Вутов, свалям му шапка, допусна грешки, но не спря да иска топката. Гари Родригес дойде от 2-ра дивизия на Холандия, но беше собственост на отбор от елита и нивото му е първа дивизия”.

„Левски” не е играл финал в националния турнир от 2007. Тогава силната селекция на Станимир Стоилов - начело с Елин Топузаков и Даниел Боримиров (настоящи помощник-треньор и спортен директор) - спечели купата в Стара Загора с 1:0 след продължения над „Литекс”. Връзката с онзи тим и трофей правят Христо Йовов и Станислав Ангелов.

Двете части на другият полуфинал „Славия” - „Берое” са на 18 април от 15:30 и на 25 април от 17:30 ч.