Висшата лига избра Ястребово око за голлинията

Англия въвежда Hawk-Eye от лятото, в разрез с лансираните от УЕФА рефери край вратите.

11.04.2013 | 18:04
Висшата лига избра Ястребово око за голлинията

Висшата лига на Англия гласува въвеждане на технология за голлинията (GLT) след четири месеца - от началото на сезон 2013-2014. Президентите на 20-те клуба избраха за доставчик британската Hawk-Eye. Футболната асоциация от своя страна обяви, че ще инсталира системата на стадион “Уембли” за мача между шампиона и носителя на купата през август, с който се открива всеки сезон.

Ястребовото око следи и пресъздава на повторения движението на топката, решавайки до милиметри трудни за отсъждане ситуации в тениса на корт и крикета. Във футбола ще покрива всяка врата чрез седем камери като така ще се избегнат спорове дали топката е преминала голлинията. При редовно попадение съдията ще получава сигнал на своя часовник чрез вибрация и изписване върху дисплея.

Hawk-Eye беше една от общо 4 системи, кандидатствали и лицензирани от ФИФА за използване по стадионите. Световната централа избра идентичната, но произведена в Германия GoalControl за тест при реални условия в Купата на конфедерациите 2013, което най-вероятно ще означава и на Мондиал 2014.

Решението на Англия е първи и много сериозен удар за Мишел Платини. Президентът на УЕФА постоянно агитира срещу технологиите, в полза на своята алтернатива с двама допълнителни рефери край вратите. Евроцентралата няма власт над международни мачове под егидата на ФИФА, но иска да предотврати въвеждането на техниката за евротурнирите и вътрешните шампионати.

Аргументите на Платини са меко казано спорни: въвеждането на GLT за евротурнирите щяло да отнеме много пари, които е по-полезно да се инвестират в школи и игрища; много клубове нямат финансов ресурс да закупят система, а за хазната на УЕФА покупка на техниката, инсталация на 280 стадиона и демонтаж за вътрешните първенства ще излезе към 54 милиона евро за 5 години.

Първоначално основният аргумент на французина беше, че използването на технология за голлинията ще отвори вратата за въвеждане на същата по отношение на засади и други спорни ситуации. Според него, решаващи грешки стават веднъж на 40 години и в Шампионската лига реферите виждат всичко, а друг въпрос е как го интерпретират.

Тезата на Платини беше подкопана от сериозни гафове в четвъртфиналите на турнира, където голове от засади паднаха в първите мачове ПСЖ – “Барселона” 2:2 (Ибрахимович за 1:1) и “Байерн” – “Ювентус” 2:0 (Мюлер за 2:0), а фатална грешка реши изхода от реванша “Борусия Дортмунд” – “Малага” 3:2 (последователно проспани от тъчрефера и допълнителния засади при победния гол в добавеното време). На първия мач “Реал” – “Галатасарай” 3:0 помощникът край вратата не помогна с нищо при инцидент в пеналта на мадридчани, когато главният вместо дузпа отсъди жълт картон за симулация, лишил турския голаджия Бурак от участие в реванша (3:2). Жребият за полуфиналите с участието на двата испански и двата германски тима е в петък от 13:00, а тази вечер са четвъртфиналните реванши в Лига Европа.