БФС бие тревога и наказва за слабото съдийство

Баждеков се извинява на левскарите, Венци Стефанов анонсира отмъщение срещу „Берое”.

04.04.2013 | 16:22
БФС бие тревога и наказва за слабото съдийство

Съдийската комисия към Българския футболен съюз предупреди всички рефери и изхвърли за неопределен срок по един главен и асистент от два развалени мача в последните 5 дни. БФС същевременно обяви, че СК получава последно предупреждение от президента Борислав Михайлов и на следващото заседание Изпълнителният комитет ще разгледа работата й под ръководството на председателя Никола Джугански и мениджъра Костадин Костадинов.

За слабо представяне са наказани арбитрите Ивайло Стоянов и Калин Людмилов, както и помощниците им съответно в шампионатния „Черно море” - „Левски” (1:1) и четвъртфинала-реванш за купата ЦСКА - „Локомотив/Сф” (0:1) - Веселин Мишев и Ивайло Милков. Санкциониран е също съдийският наблюдател на мача във Варна Камен Алексиев заради „несъобразяване с изискванията на методиката за оценяване”.

Комисията декларира, че е „сериозно обезпокоена от зачестилите грешки” на съдиите. По този повод „обръща сериозно внимание на всички” главни и асистенти стриктно да спазват правилата на играта, да бъдат максимално концентрирани и да се съобразяват с изискванията и инструкциите на СК.

Огромните гафове (кадрите и виновните - в галерия) започнаха на 13 март в първия четвъртфинал „Левски” - „Литекс” (1:0), след който Ахмед Ахмед беше задраскан от водещите арбитри, а асистентът Георги Ковачев изпадна от нарядите за 15 мача.

Груби грешки на двама от ранглистата на ФИФА изкривиха мача във Варна миналия уикенд. Изравнителен гол за „Левски” от голяма засада в 12-ата минута промени развоя и атмосферата. Стоянов спести картони на изнервени играчи от „Черно море” и не посмя да отсъди явна дузпа за „сините” в самия край. Няма обяснение какво са гледали главният от Петрич и асистентът от София Мишев, освен да са били разсеяни от 32-ри рожден ден на Стоянов 40-ина часа по-рано. За капак на „Българска армия” вчера Людмилов и Милков 6 минути коригираха решения за фаул/дузпа и картони, сетне добавиха само 5.

Комисията е разтревожена, защото мачовете стават все по-ожесточени. Пътят към едната виза за Лига Европа чрез Купа България се очерта от днешния жребий. Настървените за трофея „Левски” и „Славия” се разминаха в полуфинали, приемат съответно „Локомотив” и „Берое” (17 април) и гостуват в реваншите (24).

За 12 дни „Левски” ще изиграе три дербита с „Локо”, на 13 април е домакин в шампионата. „Червено-черните” не бяха възприети сериозно от ЦСКА въпреки равенство от мача им в „А” група. Същото предупреждение важи и за „Левски” - 1:1 от есента. Директорът в „Локо” Георги Марков очаква полуфинала-реванш да е в „Надежда” и заяви: „От самото начало ни се падат най-добрите отбори - Черноморец, ЦСКА, сега Левски. Продължаваме да ги отстраняваме един по един”.

Последният турнирен мач „Локо” – „Левски” се игра в „Надежда” през ноември 2008, в 1/16-финал, драматичен обрат до 1:2 след продължения. Тогава начело на „сините” беше Емил Велев, сега той води „червено-черните”.

„Славия” отново се размина с фаворит в преследване на купата и евроучастие за вековния юбилей, но босът Венци Стефанов не остана доволен: „Предпочитах да е Левски, но дано да се срещнем на финала с тях или с Локомотив – и двата отбора много ги уважавам. Уважавам и традициите на Берое, но имаме да си връщаме за загубата от миналата събота (2:1 в Стара Загора)”.

Седмица преди първия полуфинал, на 10 април, най-старият столичен клуб празнува 100-годишнина като ще открие паметна плоча на Руски паметник, кулминацията е концерт в Зала 1 на НДК.

Ако наистина не харесва жребия, Стефанов трябва да се сърди на себе си, защото извади топката с името на „Берое”. Константин Баждеков изтегли своя „Левски” за домакин на първия мач и съжали, че отборът пак ще гостува в реванш. Финансовият директор поиска прошка от „сините” привърженици: „Имаше доста критики, в голямата част основателни. Всички в клуба полагаме много усилия, но явно се допускат и грешки. Искам да благодаря за подкрепата и да се извиня, ако това ще компенсира нервите и негативните емоции на всички, които обичат Левски. Винаги сме преследвали и купата, и титлата, засега запазваме шансове. Занапред единственото извинение е с победи”.